narek napisał(a):
A może ktoś, lub sam kol. Szam, rozwinie myśl na temat różnicy pomiędzy przychodem 36 gr/kWh a dochodem 20 gr/kWh. Zastanawiam się na co włąściciel elektrowni 50 kWh wydaje 6 tyś. miesięcznie (36 MWh). Na ZUS 900 zł ( koszt stały) a reszta?

Cz. Rozwinie, rozwinie Kolego Narek. Jak zapewne Kolega zauważył,
albo nie zauważył, to post zaczynałem robiąc zalożenie : "przy tej wielkości elektrowni". Gdybyż Kol. rozumnie połączył moja wypowiedź z tą do której post odnosił się, to doszedłby Kol. do wniosku, że chodzi o elektrownie o mocy 12 kW. Różnicę pojęć "przychód" i "dochód" jak widzę Kol. rozumie, można więć przejść do obliczeń:
Koszty: ZUS ok. 900 zł, dojazdy do elektrowni założenie 1 x w tygodniu, 100 km x 0,5 zł/km= 50 złx4= 200 zł/m-c, telefony zwiazane z elektrownią - założenie 50 zł/ m-c, koszty konserwacji i drobnych remontów- założenie 100 zł/m-c, koncesja na dostawe energii 30 zł/ m-c,
jakiś nadzór tzw. miejscowego, czasami oczyszczenie krat itp. założenie 100 zł/m-c. Razem koszty bieżące 1380 zł/m-c.
Przychód - 12 kWx24hx30dnix0,36=3110, 4 zł
Koszty - 1380,0
Dochód brutto =1730, 4 zł / 8640 kW= 0,20 zł/1 kW
No i Kol. Narek, dlatego pisałem, że osiagnięcie tych 0,20 zł/1kW dochodu netto, to jak 6-tkę w totka trafić, gdyż podatki trzeba jeszcze zapłacić, nie wspopminając o amortyzacji.
Pozdrawiam Szam