narek napisał(a):
Witaj ussser. Widzę, że ruszyła Ciebie moja wiadomość do tego stopnia, że aż sie zarejestrowałeś i napisałeś.
Faktycznie, nawet sie nie przywitalem. Wiec oficjalnie witam wszystkich.
Pielegnuje swoj syndrom od jakiegos miesiaca, ale dosyc intensywnie. Regularnie przegladam archiwalne posty na forum i przegrzebuje internet.
No, ale do rzeczy ...
narek napisał(a):
Gdybyś tak jeszcze podał jakieś liczby które Tobie wychodzą z wyliczenia to by było konkretniej. Podatek ryczałtowy ok 1/20 przychodu ok 500 zł,
Postaram sie. Zaczynajac od podatku - tu chyba nie jest tak pieknie niestety. Owszem, mozna wybrac ryczal przy produkcji energii z OZE (lub ZEO - jak sie w jednej pracy naukowej spotkalem - tak jest ponoc poprawniej), ale niestety to 5,5% bedzie tylko z samych przychodow od sprzedazy kWh. Zgodnie z decyzja ministerstwa finansow przychody ze zbywania swiadectw pochodzenia podlegaja normalnym 19%.
narek napisał(a):
podatek od nieruchomości (budowli) 1/50 wartości podzielona na 12 miesięcy. Od 500 tyś jest to 800 zł,
Za to tutaj mozna chyba przyoszczedzic - zamiast od budowli mozna naliczac podatek od powierzchni uzytkowej wewnatrz budynku. Dla przykladowych 90 m kw i stawki 18 pln / m kw (ustalane lokalnie) wychodzi 1620 pln/rok, czyli 135 pln/mc. Zdaje mi sie, ze nawet na tym forum ktos taka mozliwosc potwierdzal. Warto wspomniec, ze jesli jest jakas powierzchnia uzytkowa o wys. miedzy 2,20 a 1,40 m to placi sie 50% stawki, a jesli ponizej 1,40 m to 0.
narek napisał(a):
pracownik na 1/8 etatu 200 zł lecz po co,
Przydatny (zeby nie powiedziec niezbedny) w przypadku, gdy mieszkasz daleko od swojej lokalizacji.
narek napisał(a):
koszty księgowości - no nie żartuj jedna faktura w miesiącu i jeden zakup a poza tym ryczałt - zawsze dobrze mieć przynajmniej średnie choć i po zasadniczym to by się policzyło.
Jak juz wyzej wspomnialem - z tym ryczaltem nie jest tak pieknie. Co wiecej, z moich wyliczen wynika, ze w przypadku stawiania na kredyt przy sensownie rozpisanej amortyzacji i dobrze dobranej racie kredytu oraz odpisywaniu innych kosztow, jest mozliwosc zejscia z podatkiem w okolice zera na poczatku dzialalnosci. Ale do tego trzebaby sie rozliczac na zasadach ogolnych. A w roku w ktorym sie przestanie to oplacac dopiero przejsc na ryczalt.
narek napisał(a):
Ubezpieczenie 800 zł jeśli nie ma innej działalności lub etatu, jak jest to 170. No jak by nie liczyć to w 2000 się zmieści średnio licząc a przecież założyłem w przykładzie, że elektrownia 80 kW pracuje połową mocy.
ZUS, ubezpieczenie zdrowotne itp to swoja droga, ale mi bardziej chodzilo o ubezpieczenie majatku. Zreszta calkiem mozliwe, ze i tak byloby to wymagane przez warunki kredytu. A nawet jesli nie, to wolalbym nie ryzykowac, ze w razie jakiegos nieszczescia (tfu, tfu) nie bedzie za co odbudowac, a zostanie kredyt do splacania.
narek napisał(a):
Typowa polska cecha - narzekać !!!
Jak widzisz to nie narzekanie, tylko trzezwe podejscie do rzeczy.
Jesli w ktorejs z powyzszych kwestii jest jakas niescislosc, bede wdzieczny za skorygowanie.
A wracajac do kretydow - staral sie ktos moze o kredyt z banku zagranicznego ? Moze tam podchodza bardzie po ludzku ?