Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2004, 01:19 
jestem tu nowy

milo mi za taka opinie trzeba jednak wytrwac do 14 napewno nie jest to kolo wodne w zwiasku z tym sprawnosc turbiny nie jest zaskoczeniem dla mnie jesli chodzi o generator to na dzien dzisiejszy zadna nowosc na rynku swiatowym jedyne to cena zwalajaca z nog ja pisalem polski generator a zatym polska cena znacznie odbiegajaca od np firmy bosch rexroth gdzie 20 kw =24 tys eu(zasada dzialania taka sama)konwerter nie ma nic wspulnego z obrotami turbiny ,jego podstawowe zadanie to doprowdzenie wytwo ener do parametrow jakie powinny byc w sieci .opis ten jest naprawde okrojony mam nadzieje ze jedak da jakis poglad na temat pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2004, 00:16 
zaawansowany elektrowniarz

Witam
Chciałbym zobaczyć jak pracuje ta turbina
Prosiłbym o potwierdzenie terminu 14 list
Jeżeli można to prosiłbym równierz o nr telfonu
pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2004, 17:11 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam Wszystkich!
Jest już po czternastym listpoada, a tu ani widu ani słychu o nowym wynalazku, co daje taaaaaaaaaaakie możliwości.
Nie ukrywam, że bardzo mnie zainteresowało to rozwiązanie, bo wydaje mi się, że dzięki niemu bede mógł coś wycisnąć jednak z tego swojego "siurka". A może mam tylko złudną nadzieję? Jeśli tak, to poproszę o kubeł zimnej wody na łeb, bo jak na razie to usycham z niecierpliwości.
Albo może znacie jakieś rozwiązanie na strumyki, rowy melioracyjne alibo inne takie, co mają przepływ jak dobra rynna? Choćby hobbystycznie, co? ...
Pozdrawiam.
Lukaszen

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 listopada 2004, 19:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Lukaszen jeżeli ten Twój siurek zasilał młyn to przecież jakąś moc ze sobą niesie i wykorzystaj ją .Ktos wcześniej wyliczał ci że ... jeśli był młyn to tyle a tyle mocy , ileś tam gospodarstw to tyle a tyle.. nie sugeruj się tym tylko weź się za to. Jest teraz jesień zaobserwuj ije jest teraz wody zobacz wiosna po roztopach, zbuduj zastawkę aby naprawde policzyc wode chyba że masz te dane i jestes tego pewny. A po zatym to młynów kiedys nie budowano dla zabawy tylko żeby mielic mąke a żeby ruszyc młyn to tej mocy trochę trzeba.Najmniejsza elektrownia w polsce to chyba 2 lub 3kW.To wystarczajaca energia aby zająć sie tym nie tylko hobystycznie jak piszeszale można już zasilic budynek.Nie koniecznie musi to byc siec wydzielona.
Pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2004, 12:26 

noree- co z twoją inwestycją , ludzie na forum usychają z ciekawości !!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 listopada 2004, 00:39 

Witam
Zdjęcie tego prototypu wygląda całkiem rozsądnie ale jakie są skutki pierwszej pracy z siecią? Czy toretyczna sprawność się sprawdziła?
Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 listopada 2004, 01:06 

czytam o zdjeciach i nie wiem czy cos pominolem czy sa gdzies zdjecia tej turbiny ??????????

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 01:24 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Może "michal" dostał zdjęcie na prywatnego maila.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 19:22 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

dostałem też zdjęcie na skrzynkę , ale nie wiem jakie zdjęcie dostał Michał na moim zdjęciu widzę dwóch panów a w tle na przyczepie samochodowej coś na wzór czterosegmentowego koła młyńskiego.Nie wiem czy te łopaty które widzę to łopaty koła czy to kierownica burty samochodu zasłaniają skutecznie.Zdjecie jest również tajemnicze jak Noree od początku tego tematu, ale przyznać trzeba że konstrukcja ciekawa.Czekamy na więcej.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2004, 22:04 

Też mam tylko to zdjęcie

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2004, 13:16 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

A może dało by się zamieścić to zdjęcie na forum? Jak ktoś je ma lub sam autor niech wyśle je do Admina. Czy ktoś umawiał się na pokaz 14 listopada? Czy ktoś widział to w akcji czy tylko na przyczepie samochodowej?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 listopada 2004, 12:41 
jestem tu nowy

witam wszystkich
po pierwsze kcialem zaznaczyc ze nie ma juz odgw
po drugie z tego co wiem to nie ma zadnego pozwolenia wp na mew w dzialoszynie ani nie wystapiono o takowe,
a cala ta sprawa to chyba jakis niewypal albo ktos was podpuszcza bo dzis jest juz 23 i caly czas cisza
ale poczekamy jeszce zobaczymy

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 listopada 2004, 16:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Tak więc, jest to pic na wodę i fotomontaż.

Pozdrowienia
Sasza

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 17:23 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Chyba mały błąd poprzedniego kolegi. W Działoszynie jest mała elektrownia wodna. Działa przy młynie GS-u. Stary Francis (zdaje się max. 80kW, pracujący w stalowej klatce), nie wykorzystujący przepływu.Więc aż by się prosiło tam coś dołożyć i może rzeczywiście ktoś coś tam majstruje. POzdrowienia dla czytelników.Max1

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 17:47 
jestem tu nowy

[quote:3797dfe4b2="e-11"]dostałem też zdjęcie na skrzynkę , ale nie wiem jakie zdjęcie dostał Michał na moim zdjęciu widzę dwóch panów a w tle na przyczepie samochodowej coś na wzór czterosegmentowego koła młyńskiego.Nie wiem czy te łopaty które widzę to łopaty koła czy to kierownica burty samochodu zasłaniają skutecznie.Zdjecie jest również tajemnicze jak Noree od początku tego tematu, ale przyznać trzeba że konstrukcja ciekawa.Czekamy na więcej.[/quote:3797dfe4b2]witam to nie kolo mlynskie to kierownice to co widzisz na zdjeciu to sa czesci nieruchome pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 19:06 
jestem tu nowy

Witam wszystkich uczestników forum.
Termin 14.11.2004 nie został zrealizowany z powodu mojej choroby i o tym informowałem wszystkich z którymi kontaktowałem się za pomocą e - maila, jak również o przełożeniu terminu. Pomimo że turbina nie jest wpięta do sieci było ponad 20 osób oglądać samą turbinę. Nie ma co kombinować i snuć przypuszczeń, na pewno to nie jest koło wodne. Konstrukcja ta umożliwia pracę w cieku wodnym oraz jako powietrzna i morska. Plusy w cieku wodnym, niskie spady, duże Q. Powietrzna nie wymaga mechanizmów nakierowywania na wiatr. Morska kręci się w jedną stronę niezależnie od kierunku fal i pływów i przede wszystkim pod tym kątem została zrealizowana (znając perturbację budowy MEW mój kierunek to budowa morskich elektrowni w niczym nieograniczonych względem mocy). Odpowiadam niektórym uczestnikom forum. W Działoszynie jest zezwolenie wodno prawne na 4 m3/s, choć chwilowo wstrzymane, do czasu inwentaryzacji progu wodnego. Są również wszczęte procedury o powiększenie Q jak również rozbudowę. Pisząc ODGW miałem na myśli RZGW Kraków gdzie było to konsultowane pod względem przydatności. W Działoszynie jest turbina typu Francis, która pracowała 2 lata jako MEW o mocy 50 kW, ale z powodu starości dawała 30 kW. W dniu 12.11.2004 została zakończona procedura związana z patentem a 13.11.2004 został wystawiony model z opisem i prezentacją na Europejskich targach Wynalazczości we Wrocławiu. Jest też artykuł na stronie Ekologika pod tytułem MEWa z pomysłem z sierpnia. Podsumowując, każdemu chętnemu wyślę kasetę wideo z pracującą turbiną niezależnie od ich kpiących poglądów na ten temat. Rozumiem że każda nowość jest przyjmowana sceptycznie, co jest normalne. Nie przykładam do tego wagi ponieważ moim celem jest budowa morskich elektrowni, które mają większe perspektywy rozwijania się niż tradycyjne MEW. Nie jest to jednak temat na forum i może to dobrze. Może to jednak nie pic na wode i fotomontaż a rzeczywistość. Pozdrawiam Władysław Dawid. Kraków. E - mail [email protected]

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 listopada 2004, 08:35 
jestem tu nowy

Chyba mały błąd poprzedniego kolegi. W Działoszynie jest mała elektrownia wodna. Działa przy młynie GS-u. Stary Francis (zdaje się max. 80kW, pracujący w stalowej klatce), nie wykorzystujący przepływu.Więc aż by się prosiło tam coś dołożyć i może rzeczywiście ktoś coś tam majstruje. POzdrowienia dla czytelników.Max1

Max to ze jest to ja wiem, pisalem ze nie ma aktualnego pozwolenia wp ani nikt nie wystapil o nie
pozdroofka

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 15:01 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:a4ce189816="noree"]Podsumowując, każdemu chętnemu wyślę kasetę wideo z pracującą turbiną niezależnie od ich kpiących poglądów na ten temat. [/quote:a4ce189816]moze lepiej umiescic film w formacie AVI w siec, kazdy bedzie mogl sciagnac i zobaczyc lub wypalic na plytce 0 bedzie taniej niz kaseta wideo - kazdy kto oglada to forum ma komputer a mgnetowid juz nie kazdy ...

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 11:26 
Site Admin
Site Admin

Jak już kiedyś pisałem, załączenie pliku czy zdjęcia to nie problem, tylko należy go do mnie przysłać ([email protected]).

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 21:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Co tu tak zimno na tym forum .Do grudnia to wszystkim klawiatura się paliła a teraz zima czyżby wszyscy mieli taką cierpliwość . Noree ja Cię nie poganiam ale wciąż jestem zainteresowany Twoją turbiną. Daj znac jak ci idzie z montażem układu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1