kooba napisał(a):
mam całą dokumentację tego miejsca wszystkie przekroje itd. i w dokumentach jest napisane że wysokość jest 2,8m co do przepływów to tak jak napisałem dane są bardzo stare a te 1,5 m^3/s to powiedział nam Pam z melioracji że jest tak ok. 1,5. To jak można policzyć przepustowość rzeki?
W moim poście powyżej odpowiadałem Tobie na to pytanie jw. Chodzi mi o to, że w operacie tego jazu jest napisane jakie wody przepuszcza tzn. wszystkie możliwe przepływy tj. QNW, QSMax, QSS, QSMin, QNT. Na podstawie tych danych możesz policzyć mniej więcej (nie zapominając o spadzie

) ile da się wyprodukować energii elektrycznej stosując wzór H*Q*6,5=kW (dla śmigłówek i lewarówek), H*Q*7=kW (dla francisa), H*Q*8=kW (dla kaplana). Następnie wynik który otrzymasz wymnóż przez 7 i wyjdzie orientacyjna wielkość produkcji w roku w MW. Wynik z produkcji rocznej w MW wymnóż przez 300zł i wyjdzie
dochód roczny z produkcji

. Teraz musisz policzyć wielkości poniesionych nakładów na budowę MEW, zakup hydrozespołu, wyposażenia elektrycznego, wykup ziemi, projekty, doprowadzenie linii elektrycznej do sieci energetycznej, robociznę i wiele innych. Tych kosztów nie jestem w stanie podać bo są różne dla każdej lokalizacji i są uzależnione od wielu czynników. Pytając czy w tym miejscu można "coś postawić" odpowiadam, że
można ale czy warto tam "coś postawić" musisz odpowiedzieć sobie sam analizując poniesione koszty w stosunku do uzyskanych korzyści.