Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 20:23 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

fryniu napisał(a):
Zgadzam się całkowicie z Piomiką i Praktykantem ja też mam to na kratach a oprócz tego przejdźcie tylko brzegiem rzeki ile tam jeszcze czeka na wrzucenie do wody pozostawiaone przez wędkarzy. Też jestem wedkarzem i opłacam składki wędkarskie to ja przeganiam kłusoli z sieciami , agregatami z zasiegu widzenia na "mojej" rzece. Nigdy nie widziałem zadnych strażników wedkarskich sprawdzających rzekę aż do teraz bo ktoś poskarżył się że przegrodziłem przejście przy rzece. Mój płot tylko o 3m jest dalej niż ustawowe50m zakazu wędkowania i już mają problem. Po wybudowani elektrowni powstał zbiornik i dopiero teraz są tam ryby. Kiedyś to nic na tej rzece nie było. W niedziele są tlumy wedkarzy byście widzieli jaki zostawiają bałagan no i mięsiarze biorą wszystkoco się rusza nawet jesli mają tylko 2 cm i to są ci nasi ekolodzy wedkarze. Jak ich nie wpuszczam w pobliże elektrowni bo nie wolno to elektrownia be należy ją zlikwidować a jak nie było elektrowni to tu nic nie było tego już nie pamietają. Przegladam nie raz portale wedkarskie co jakiś czas w nich narzeka sie na elektrownie a w innym miejscu chwalą się swoimi najwiekszymi zdobyczami które pochodzą przeważnie z zbiorników przy elektrowniach.
Pozdrawiam.

:D Cz. Zgadzam sie ze stanowiskiem , że jednym ze źródeł śmieci w rzekach są wędkarze. Czy głównym to juz mam watpliwości. Wystarczy zobaczyć jak wygladaja sadzawki lub brzegi rzekl w których ryb nie ma wogóle, a więc wędkarzy też !!! Moim zdaniem proporcjonalnie bardziej dbają o pozostawienie miejsca wypoczynku w czystości jak cała reszta populacji. No, ale to tylko moja subiektywna opinia, śmiecą TO PRAWDA, wszyscy śmiecą i wędkarze nie są tu wyjątkiem.

Odrebną sprawą jest jest uznanie że jeśli śmiecą to:
1/ nie mają prawa do opinii w sprawie wody z której korzystają
2/ my, ja też, możemy budować elektrownie wodne w dowolnym, przez nas wybranym miejscu
Taka logika myślenia, a właściwie brak logiki w takim myśleniu, jest dla mnie wyraźne. Próbowałem zrozumieć ten związek przyczynowo-skutkowy. Doszedłem do wniosku , że to jest głupie, albo ja jestem głupi.
Pewnie to drugie, trudno, przeżyję.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 21:10 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Szam mi chodzi oto że jeśli są sprzyjajace warunki do budowy elektrowni to powinno się ją budować bo jako kraj potrzebujemy odnawialnej energii.
Według mnie jako elektrowniarza i jako wędkarza uważam zalewy przed elektrowniami i napowietrzoną wodę za elektrowniami jako idealne warunki do życia i rozmnarzania się ryb i całej populacji wodnej (z własnych obserwacji). A wędkarze zwłaszcza działacze przeważnie za biurka to pseudo ekolodzy. Dlaczego nagle przestają protestować gdy tylko zapłaci się im jakieś odszkodowanie?,czy to coś rzece pomoże? Wiekszośc ryb nie wedruje i przegrody w postaci elektrowni im nie przeszkadzają w turbiny też gromadnie nie wchodzą bo jakoś za turbinami nie żywych nie widać, umnie elektrownie są co 2 km jeśli bym zabijał turbiną to na kratach u sąsiada musiały by być a niema. Przecież budujemy przepławki dla ryb wędrownych ale bez przesady nie w wszystkich rzekach sa ryby wędrowne.
Moim zdaniem protesty wedkarzy i innych zielonych to chęć zaistnienia w prasie, telewizji i próby udowodnienia sobie że coś znaczą. Rzeka jest dobrem nas wszystkich i Ich i Nas i powinniśmy wspólnie działać dla [b]NIEJ a nie udowadniać swoją siłę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1