Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 22:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 20:05 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

My majacy syndrom wiemy, że odnawialne źródła energi, w tym MEW, są obiektami proekologicznymi. Ale urzednik, na którego trafimy o tym nie wie ( nic nie wie), ma swoje spojrzenie i jak to jest, czy jest jakiś akt prawny, który sankcjonuje klasyfikacje ekologiczną MEW?
Staram się o decyzje środowiskową i I instancja uznała ( bez podania uzasadniena), że planowana MEW nie poprawi stanu środowiska.

PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2007, 20:44 
jestem tu nowy

A budujesz/masz lokalizację na terenie objętym jakąś ochroną lub natura 2000? Jeżeli nie to po co decyzja środowiskowa? Urzędnik nie ma oceniać w jakim stopniu i czy wogóle inwestycja poprawi stan środowiska, tylko ma ocenić czy nie będzie mieć negatywnego wpływu na nie.

PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 22:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Urzędnik posługuje sie "zabytkowym" planem zagospodarowania przestrzennego, który nie przewiduje budowy MEW ale dopuszcza wszelkie działania poprawiajace stan środowiska. Teren nie jest naturą 2000 ani chroniony.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 06:28 
zaawansowany elektrowniarz

to wystąp o zmianę palnu.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 06:53 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szukam sposobu aby trwało to krócej niż np. dwa lata. Jeszcze jest instancja odwaławcza. No i liczenie na dobrą wolę radnych i innych urzedników bez poparcia może być przejawam naiwności.
W odwodzie mam też teren gdzie nie ma planu zagospodarowania, to chyba będzie to lepsze (uzgadnianie na bierząco), niż zmiana planu.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 10:37 
jestem tu nowy

"Zabytkowy plan"? Wszystkie przed 1995 roku są już nieważne. Jeśli po to obowiązuje. Ale czy ktoś wprost Ci napisał że MEW jest niezgodna z planem? Bo jeżeli tak to faktycznie trzeba wystąpić o zmianę. Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach jest właśnie dla obiektów oddziaływujących negatywnie na środowisko - więc jeśli uznali (co jest bzdurą) że ta MEW oddziałuje negatywnie to niech wydadzą decyzję i po zawodach. A jak uznają ze nie szkodzi (oddziałuje) to powinni olać decyzje środowiskową. Pytanie brzmi czy uznali że jest niezgodna z planem?

PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 19:49 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Plan jest zabytkowy pomimo, że jest od 2000 roku bo to sprzed powstania Ustawy o ochronie środowiska (2001), sprzed obowiazywania dyrektyw unijnych, sprzed rządowej strategii wspierania odnawialnych źródeł energii. Plan nie był aktualizowany jak nakazuje ustawa środowiskowa co 4 lata. A szanowni urzędnicy maja to wszystko gdzieś.
No to jeszcze spytam przy okazji. Jakie to są skutki gdy urząd I instancji załatwia sprawę zamiast w ciągu miesiąca (skąplikowane w 2 miwesiące) w prawie 100 dni i wbrew obowiazkowi nie podaje przyczyny opóźnienia. Ja tak bardzo sie nie dziwie bo to chodzi o urząd w gminie wiejskiej. I jaki poziom moga prezentować tamtejsi urzadnicy.

PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 20:10 

A co cie obchodzi ze to wiejscki urzad moze byc i z ksiezyca a kpa mówi wyraznie o terminach... jak zwlekaja to wal wyzej na opieszałosc itd a im do wiadomozci przeslij...zbieraj takie papiery, bo moga sie pózniej przydac...

PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 06:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

tak właśnie ..trza robić ..
Nieodpowiadanie na pisma w trybie Kpa , brak decyżji itd ..
I nie na opieszałośc tylko na łamanie prawa .

masz kodeks znajdziesz co ci potrzeba

http://www.kodeks.wirt.pl/index.php?kpa

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 07:09 

Wracajac do tematu to ja mysle za MEW jest tylko w pewnym stopniu ekologiczna -poniewaz wytwarza czysta energie, nic przy tym nie spalajac itd...ale jako np sama budowla elektrowni w pewnym stopniu przeciez narusza - jazy przeszkadzaja w migracji ryb, elektrownie hałasuja- moze nie wszystkie...wszystkie te czynniki i wiele innych wskazuja ze jest to jakas zmiana otoczenia w cos innego (beton), nikt mi nie powie ze budowanie MEW co 300 m jest super ekologiczne jak wylot jednej MEW jest zarazem ujeciem drugiej itd...
Co sadzicie?

PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 12:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Zalety stosowania MEW:
wytwarzanie "czystej" energii elektrycznej - brak emisji jakichkolwiek gazów lub wytwarzania ścieków;
zużywanie niewielkich ilości energii na potrzeby własne, ok. 0,5-1%, przy ok.10% w przypadku elektrowni tradycyjnych;
charakteryzują się niewielką pracochłonnością - do ich obsługi wystarcza sporadyczny nadzór techniczny;
energia z MEW może być wykorzystywana przez lokalnych odbiorców tak, że można mówić o minimalnych stratach przesyłu;
mogą stanowić awaryjne źródło energii w przypadku uszkodzenia sieci przesyłowej;
budowa budowli piętrzącej powoduje powstanie zbiornika wodnego, który stając się cennym elementem krajobrazu może decydować o rozwoju turystyki i rekreacji w danym regionie;
pobudzają aktywność w środowisku wiejskim (nowe miejsca pracy, obiekty towarzyszące);
budowla piętrząca może również w pewnym stopniu osłabić wielkość zatapiania okolic w przypadku występowania;
regulują stosunki wodne w najbliższej okolicy, co może mieć wpływ na obszary rolnicze;

Negatywne oddziaływanie elektrowni wodnych:
zmniejszenie naturalnego przepływu wody może wpłynąć niekorzystnie na istniejącą biocenozę rzeki (kumulacja glonów pobierających tlen może prowadzić do masowego śnięcia ryb, gromadzenia się osadów dennych itd.);
w przypadku podniesienia poziomu wody może wystąpić erozja brzegów a także zatapianie nadbrzeżnych siedlisk lęgowych ptaków.

Powyżej wymienione wady mają istotne znaczenie przy budowie dużych przyzaporowych elektrowni wodnych, gdzie ich wielkość wpływa proporcjonalnie na kumulowanie negatywnego oddziaływania. Budowa MEW, zwłaszcza na istniejących jazach ma znikomy negatywny wpływ na otoczenie.

Teoretyczne zasoby hydroenergetyczne naszego kraju wynoszą ok. 25 tys. GWh rocznie.
Zasoby techniczne szacuje się na ok. 13,7 tys. GWh/rok. Wielkość ta, to niemal 10% energii elektrycznej produkowanej w naszym kraju. W kraju działa aktualnie ponad 400 hydroelektrowni, w tym zaledwie kilkanaście o mocy większej, niż 5 MW. Z analiz przeprowadzonych przez "Energoprojekt" wynika, że po przeprowadzeniu prac remontowych przy wykorzystaniu istniejących budowli piętrzących istnieje możliwość uruchomienia ok. 650 MEW o łącznej mocy 80 MW.
Dla celów rolniczych i innych planuje się obecnie nowe spiętrzenia, które umożliwią uruchomienie kolejnych 400 MEW o łącznej mocy ok. 120 MW. istnieje więc realna szansa odbudowy lub budowy od podstaw ok. 1000 MEW, które mogą wytworzyć rocznie ponad milion MWh energii elektrycznej.
Oznacza to także oszczędność 650 tys. ton węgla w skali roku i związaną z tym redukcję emisji substancji szkodliwych.
Każda MWh energii elektrycznej wytworzonej przez elektrownie wodne zmniejsza bowiem obciążenie środowiska o ok. 15 kg dwutlenku siarki, 7 kg tlenków azotu i 150 kg popiołów lotnych rocznie.

art.w czesci z http://www.energiaodnawialna.com.pl/ind ... rgia=wodna

PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 20:20 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Kolejny raz wypada podziekować Praktykantowi za obszerną wypowiedź i do tego popartą jeszcze konkretami a nie tylko pocieszanie.

W przytoczonych danych o unikniętych emisjach brakuje jeszcze danej o dwutlenku węgla, gazie cieplarnianym i z tego co ja wiem to każda MWh pozwala uniknąć emisji 240 kg dwutlenku węgla. Tu moja prośba do Was, zweryfikujcie tą danę bo mi samemu aż nie chce sie wierzyć, że aż tyle tego dwutlenku.
We wniosku o wydanie decyzji środowiskowej wpisałem wszystkie 4 emisje których elektrownia pozwoli uniknąć ale czy to kogo z urzędników obchodzi? Oni nic nie kapują, miernota.

Dzisiaj byłem w stosownej instytucji odwoławczej bo cos długo rozpatrują odwołanie. Juz jest 9 dni po rozprawie administracyjnej ( 14 dni po ustawowym terminie udzielenia odpowiedzi) dotyczącej odwołania a oni nic nie ruszyli, dokumenty były w przypadkowym pokoju i w rozsypce. Pytałem V-ce prezesa czy juz mieli przypadek, że petent przyszedł z policjantem bo zostało złamane prawo, brak odpowiedzi w terminie. Prezes zrobił wielkie oczy i mówi, że przez 6 lat sie to nie zdarzyło. Powiedziałem mu że gdy wyjdę to na ulicy porozgladam sie za policjantem i gdy spotkam to z nim przyjdę. Naprawde miałem taki zamiar ale się spieszyłem, porozglądałem się ze dwie minuta ale żadnego nie było w pobliżu.
Pan zajmujący sie sprawą był dziś na szkoleniu wiec spytałem kto go puścił no to szkolenie, ustawa nakazuje zachowac termin a on ma zaległości, ignoruje ustawę i jedzie na szkolenie.
Spytałem tez V-ce prezesa co on na to abym do prezesa złożył wniosek aby zrezygnował z funkcji bo nieudolnie organizuje pracę instytucji odwoławczej. V-ce prezes stwierdził, że chyba sie zagolopowałem ale gdy zaproponowałem podanie faktów świadczących o nieudolności to jakoś nie chciał ich poznać.
Kurtuazyjnie dziekował i przepraszał
To co tu pisze to nie sa jeszcze wszystkie "kwiatki" z pracy tego organu władzy publicznej ale narazie tyle.

PostNapisane: sobota, 20 października 2007, 02:51 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

przykre ale prawdziwe.. niestety .. urzędnik w tym kraju myśli ze my jesteśmy dla pana urzędnika , a jest całkiem odwrotnie to on jest dlanas jak d...od srania i zato ma płacone..jak się niepodoba to do łopaty ..

mowiłem to już z 1000 razy i mowie raz jeszcze ..

Tepić dziadów i uczyć bo to niewiedza powoduje takie sytuacjei doprowadza ten kraj do ruiny..

Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 20 października 2007, 15:23 

"Tepić dziadów i uczyć bo to niewiedza powoduje takie sytuacjei doprowadza ten kraj do ruiny.."

A jak sie okaze, że nikt na świecie nie zostanie???

PostNapisane: sobota, 20 października 2007, 20:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

niepopadaj w skrajności.. :D

PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 11:08 

Polska jest krajem tak skorumpowanym ze szkoda gadac

PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 17:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Przeczytałem sobie ten temat i aż wam zazdroszczę takiego zacięcia w załatwianiu swojej sprawy. Ja nie znoszę ustaw ,przepisów itd.,itp. Wole coś łączyć ,podłączać i uruchamiać jak zagłębiać się w przepisy. Kiedy Panowie doczekamy się czasów ,że przyjdziemy do urzędu i :
„ Chcę budować tu i tu , to i to” odpowiedź urzędu ---
” Pańska inwestycja nie zagraża nikomu, proszę budować zgodnie ze sztuką budowlaną i powodzenia w inwestycji”.
Zaznaczam ,że jak to piszę nie jestem pijany, jestem przed głosowaniem.
Do tych korzyści które wymienił Praktykant dodał bym że ile Mew na rzece tyle krat czyszczących, to też jakiś plus.
Jeszcze jedno napiszę , może komuś się to przyda, może pomoże. Kiedy staraliśmy się o zgodę na uruchomienie MEW , też zastanawialiśmy się jak to będzie z planem zagospodarowania przestrzennego w gminie , bo przecież prawie żadna nie bierze pod uwagę budowy MEW. Wymyśliliśmy takie oto sformułowanie „... Prosimy o wydanie decyzji ,że budowa Małej Elektrowni Wodnej nie jest sprzeczna z planem zagospodarowania przestrzennego gminy...”. Nie pytaliśmy czy jest zgodna , ale czy nie jest sprzeczna. Bo w planie na pewno nikt nie napisał, że przewiduje się budowę MEW , ale też na pewno nikt nie napisał ,że zabrania się budowy MEW. I udało się , dostaliśmy odpowiedź, że „....nie jest sprzeczna z planem zagospodarowania...” Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 19:12 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

To że nie jest sprzeczna to było napisane, bo ten wybieg od dawna znałem ale koledzy, nie wiecie co to jest gmina wiejska. Kiedyś w necie przeczytałem czyjś głos, że w takich gminach 80% urzędników to pastuchy które dostały sie na urząd dzięki koneksjom rodzinnym.

PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 19:51 

Narek masz racje z ta "koneksjom" u mnie to samo, ja juz mam tak w gminie przej... ze Wójt jak mnie widzi to sie chowa... co do planu zagospodarowania to jak masz w planie RW czyli teren zalewowy tzn ze jest to teren z uwzglednieniem budowania MEW

PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 20:14 

Przesyłam załacznik

Załączniki:
img_1290.jpg [37.61 KiB]
Pobrane 4933 razy
img_1291.jpg [14.46 KiB]
Pobrane 4933 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1