Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 13:12 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam, dzisiaj onet.pl zamieścił poniższy artykuł. Może inwestor jest forumowiczem tego forum i coś skrobnie?

Przepiękny polski wodospad zagrożony
Przepiękny wodospad na potoku Podgórna miejscowości w Przesieka u stóp masywu Karkonoszy jest zagrożony. Prywatny inwestor z Poznania planuje bowiem wybudowanie w tym miejscu niewielkiej elektrowni - alarmuje serwis podróże.onet.pl.

Bliski koniec wodospadu?

Woda spada 10-metrową siklawą ze skalnego progu – widok ten należy do klasyków karkonoskich pejzaży. Wodospad jest największą atrakcją całej okolicy – jest, ale być może już niedługo...

Wodospad na potoku Podgórna - zobacz film. O zagrożonym wodospadzie czytaj w serwisie Podróże.

Woda spada 10-metrową siklawą ze skalnego progu – widok ten należy do klasyków karkonoskich pejzaży.

Elektrownia ma stać poniżej wodospadu, ale rura doprowadzająca wodę ma mieć swój wlot powyżej – elektrownia może w ten sposób ograniczyć przepływ wody w Podgórnej nawet do 70 proc. To wzbudza uzasadnione obawy mieszkańców i turystów, że mogą zostać pozbawieni tej wielkiej atrakcji jaką jest wodospad.

Mieszkańcy i ekolodzy protestują. Nikt z nimi się nie konsultował - zawiadomienia do osób zainteresowanych przysłano bardzo późno, a z właścicielami pensjonatów i ośrodków wypoczynkowych nie kontaktował się nikt. Znaczenie gospodarcze elektrowni będzie nikłe, natomiast straty w krajobrazie - nieodwracalne. Tymczasem starosta jeleniogórski wydał już wstępną zgodę na budowę elektrowni - czytamy w serwisie podróże.onet.pl.

PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 14:21 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Wodospad w Karkonoszach Nazwisko budujacego elektrownie juz przewijalo sie na grupie cos na B :wink:

PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 15:58 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

http://jg24.pl/?txt=5646&cmtid=36501

PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 16:13 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ten wodospad jest w moich okolicach i gdy rozpętała sie ta burz byłem tam kolejny raz. Wodospad niezły, samemu kiedyś przychodziły mi do głowy myśli, że gdyby tak sie dało... ale odrzucałem te myśli jako porypane. Ktoś z Poznania jednak nie spojrzał na siebie krytycznie.
Sprawa rozpoczęła się od artykułu w lokalnej gazecie Jelonka. W necie był przedruk artykułu a potem komentarze i tu mi sie odmieniło... Dziwiłem sie, że wszystkie komentarze są takie jednoznaczne i napastliwe. Ja też zabrałem tam głos z opinią umiarkowaną, że elektrownie owszem, że jest mnóstwo dobrych lokalizacji ale jednak nie ten wodospad. Gdy wysłałem okazało się, że forum jest moderowane. Mój post nie ukazał się. Firmuje to ekolog ale okazał sie taki jak i inni ekolodzy. Prymitywne zachowanie, aby post mógł być zaakceptowany przez moderatora, "ekologa" musi byc prymitywny, dobitny, napastliwy i najlepiej kilka wulgarnych ,wykropkowanych, słów. Rzeczowości i obiektywności brak.

PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2007, 01:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam wszystkich serdecznie.

Jak wiadomo ja rowniez jestem zwolennikiem budowania elektrowni wodnych...ale tak jak moj poprzednik nie w takim miejscu. Wydanie pozwolenia na budowe elektrowni w tym miejscu uwazam za skandal...i przekret.
Zycze wszystkim PRAWDZIWYM milosnikom przyrody, by pomysl ten NIGDY nie zostal zrealizowany.

Pozdrawiam.

GG: 3708469

PostNapisane: sobota, 18 sierpnia 2007, 22:35 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

czesc narek ,czesto teraz jestem w myslakowicach ,ciekawi mnie jak tam twoje male turbiny >daj namiary do siebie

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 21:02 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Cześć Igorowaty, kupiłeś elektrownię w Mysłakowicach?

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 21:30 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Niestety za sprawą wodospadu to i moje starania stanęły. Stosowny urząd jeszcze nie wydał decyzji środowiskowej (czwarty miesiąc) a wogóle to chcą się wycofac z postanowienia bo maja przykład tej nieszczesnej elektrowni na wodospadzie. Pointeresowałem sie nią trochę bliżej, ewidentny przekręt z rapotrem oddziaływania na środowisko. Zepsuli całą atmosferę wokól elektrowni wodnych. Nie wiem kto pisał raport, wygląda, że jakieś dziecko skoro myślał, że to sie nie wyda.
do Igorowatego.
Witaj, małe turbinki sa cały czas na tapecie. Dzisiaj na wycieczce znalazłem potok, który ma spadek 100m na dł ok 400 m a ilośc wody akurat na małe turbinki ok 20 l/s (jest koniec lata). Kontakt dam na priwa a jeśli kupiłeś właśnię tą elektrownię to mieszkam ok. 800 m od niej.

Strefa czasowa: UTC + 1