Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 maja 2007, 12:47 
jestem tu nowy

Witam!
Bez zbędnych wstępów przejdę do meritum:

Mam na oku lokalizację (a właściwie kilka) i nie wiem jaki tryb postępowania powinienem obrać.

Miejsca te to małe rzeki (przepływy od 3 do 10 m3/s)
przy piętrzeniach od 2 do 3.5 m.

Gdzie się udać najpierw i jak rozmawiac.
Czytalem o sugestiach, aby nie zdradzac, ze chodzi o MEW.

Gdzie (i w jaki sposób) mogę np taki jaz zarezerwować do czasu, aż nie załatwię pozostałych formalności (miejscowy plan zagospodarowania, pozwolenie wodnoprawne, OOŚ itp)

----------
POzdrawiAM
rydzo

PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 21:29 
zaawansowany elektrowniarz

sprzedać....

PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 07:42 
jestem tu nowy

dudek napisał(a):
sprzedać....

Jak sie posiada dobrą lokalizację to rozumiem Twoją sugestię: sprzedać i mieć wszystko w nosie...

Mi chodzi o proces zdobycia takiej lokalizacji, czyli jakie urzędy po koleji itp.

Wiadomo ze nie kupie lokalizacji zanim nie zrobię analizy finansowej.
Z drugiej jednak strony kiepawo robić analizę (inwestując czas i pieniądze) w lokalizacje do której nie mamy żadnego prawa...

chodziło mi o to czy jest jakaś możliwość "rezerwacji", czy umowy przedwstepnej (podobnie jak przy zakupie mieszkania....)

PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 19:03 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Napisz na forum gdzie te lokalizacje są to my już sobie jakoś z nimi poradzimy.

PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 22:02 

masz racje dobrze myślisz są tu szpece napewno są w stanie ci pomoc ale pytanie brzmi czy chcą ci pomóc....

PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 22:02 

masz racje dobrze myślisz są tu szpece napewno są w stanie ci pomoc ale pytanie brzmi czy chcą ci pomóc....

PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 22:04 
jestem tu nowy

marzyciel88 napisał(a):
Napisz na forum gdzie te lokalizacje są to my już sobie jakoś z nimi poradzimy.

Niestety wychodzi smutny obraz tego forum....

Świetne podsumowanie.

PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 07:00 

Po takim komentarzu to na pewno nikt Ci nic dobrego nie napisze.
Zauważ że twój komentarz jest do postu użytkownika nowego - a ty krytykujesz całe forum. Nie wiele wiem - ale już miałem coś skrobnąć ...

PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 08:37 
jestem tu nowy

wodniakRZGW napisał(a):
Zauważ że twój komentarz jest do postu użytkownika nowego - a ty krytykujesz całe forum. Nie wiele wiem - ale już miałem coś skrobnąć ...

"Jestem tu nowy", bo niewiele piszę. Staram sie najpierw czytać. Przebrnąłem przez całe forum i początkowo rzeczywiście widać było zaangażowanie starszych stażem żeby pomóc. Ostatnio wychodzi odpowiedzi rzeczowych jest mniej, a za odpowiadanie biorą się ludzie, z których aż wieje zawiścią.
To nie jest tak, że krytykuje wszystkich, ale prawda jest taka, że odpwowiedzi w stylu "powiedz mi gdzie, a sobie poradzę" jest ostatnio więcej.

Nie piszę tu o pytaniach w stylu co to jest "SSW" bo to jest wiedzia jakby elementarna a poza tym łatwo googlowalna.

Piszę o wiedzy praktycznej, czyli co i jak w jakim urzędzie itp.
Tego można się dowiedzieć tylko od ludzi, którzy przez to przebrnęli...
Może za ostro pojechałem, ale przyznasz chyba, że ostatnio b dużo pytań pozostaje bez odpowiedzi

wodniakRZGW napisał(a):
Po takim komentarzu to na pewno nikt Ci nic dobrego nie napisze.

Mam nadzieję, że się mylisz.
Mam nadzieję, że Ci którzy coś mają mądrego do powiedzenia napiszą, co wiedzą bo na tym polega budowanie społeczności...

Ci, którzy mają wiedzę i chcą się nią podzielić tak czy inaczej się nią podzielą...

Nie chce wymieniać z nicka, ale są tu osoby, które nie raz podzieliły sie dobrą radą (sam do nich należysz), są też osoby, które pytają "a ile to bedzie prondu z 2m i 0,5m3?".

PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 08:56 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Nie chciałbym reklamować konkurencyjnego forum, ale jest coś ciekawego, co pomoże rydzowi

http://trmew.pl/index.php?strona=forum

Dla ułatwienia - post jest w dziale "Finansowanie" w rybryce "Pozostałe"

PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 18:25 
jestem tu nowy

Napisałeś "Staram sie najpierw czytać. Przebrnąłem przez całe forum i początkowo rzeczywiście widać było zaangażowanie starszych stażem żeby pomóc. "
Gdybyś rzeczywiście przeczytał całe forum jak ja to swego czasu zrobiłem to byś wiedział, że temat o który pytasz był wiele razy wałkowany i odpowiadany... Nie miał byś potrzeby zadawania pytania i wygłaszania komentarzy nt forum...

PostNapisane: piątek, 21 września 2007, 19:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Mi sie tez nie podobają oceny "krótkich" uzytkowników. Naprzód trzeba czymś zasłużyć to i otwartośc będzie lepsza.
Ja jestem na forum ze trzy lata i tak po prawdzie nie przypominam sobie aby ktoś napisał co po kolei w jakim urzędzie. Nie napiszę wszystkiego ale ważnym pierwszym krokiem jest zwrócenie sie do urzedu gminy o wydanie decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych dla przedsięwzięcia. Wniosek musi zawierac konkretne informacje nt. przedsięwziecia a jakie to informacje to wynika z któregoś rozporządzenia jakiegoś ministra czy też rządu wydanym na podstawie ustawy o ochronie środowieka. I to jest jeden z ważnych dokumentów. Takich ważnych dokumentów jest wymaganych nie mniej niż 10. Droga przez mękę i conajmniej dwa lata.
Życze wytrwałości

PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 06:08 

Może jednak napisze.
Ja bym zwrócił się najpierw (nie koniecznie pismem - można porozmawiać z kimś decyzyjnym) do właściciela obiektu czy jest możliwe wykozystanie jazu do celów energetycznych. Co prawda zdradzisz swój zamiar ale jeżeli są jakieś ważne przesłanki za "nie" to nie wpakujesz pieniędzy na dokumentację.

PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 17:52 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Wodnik ma racje. Ja opisałem pierwszy krok urzedowy ale wiadomo, że najwięcej do powiedzenia ma własciciel terenu, obiektu. Właściciel to może odpowiedzieć "nie, bo tak mi sie podoba" urząd to jednak musi jakoś rzeczowo, prawnie i oficjalnie odmówić jeśli miał by sie nie zgodzić. Umowa z właścicielem to też jeden z tych 10 ważnych dokumentów.

PostNapisane: środa, 26 września 2007, 20:34 

a jeśli jest zgoda własciciela na korzystanie ze stawideł do celów energetyczny ale nie chce sprzedać młyna bo nadal pracuje to jak moge znim z formóowac umowę by wykorzystać spietrzenie i turbine młyna nie kupując całego młyna,.....

PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2007, 12:22 

zgoda na korzystanie ze stawideł? zapewne chodzi o jaz młyński - stawidła w moich stronach to potoczna nazwa szandorowych zamknięc jazu a nie całej budowli. Sprawdz dokładnie czy ten właściciel ma tytuł prawny do tej budoli piętrzącej. Bo jeśli jest ot jaz na rzece i właściel nie ma KW to nie jest to takie proste. Zresztą nawet z KW nie jest to takie proste - było już trochę dyskusji i przepychanek na tym forum na temat własności jazów.

PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2007, 16:43 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Jeśli jest to jaz przy Młynie wodnym a do tego funkcjonującym ..to winszuje właścicielowi :D
I tobie ze chcesz go podkupić <Lol>.
Prawdopodobnie będzie to własność prywatna więc marne szanse bo jak gość poczuje pismo nosem
To podsuniesz mu dobry pomysł za friko i tyle. Jeśli Jaz należy do RZGW lub WZIR to szanse sa duże choć i tu jest spore ryzyko .Niema jak mieć własny ..i potem dopiero biegać po urzędach.
Zalecam w pierwszej kolejności przeprowadzić obliczenia co do możliwości produkcji ,napisać pismo do ZE czy istniała by możliwość podłączenia MEW do sieci ,jeśli trafo jest blisko to nie trzeba pisać nie będzie problemu .
A informacje na temat napisz pismo do urzędu czy można tam MEW postawić sa śmieszne.. jeśli to nie rezerwat to jak kupisz wydzierżawisz dostaniesz zgodę …w jakim czasie to już inna bajka..
Pierw trzeba mieć Pozwolenie Wodnoprawne na korzystanie ….
Pozdrawiam..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2007, 20:02 

wielikie dzięki ..jak załatwie lub nie załatwie tą sprawe to wszystko opiszę

PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 05:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Do Praktykanta
Może swoją elektrownie budowałeś dawno ale na dzisiaj to zapewniam Ciebie, że nawet nie przyjmą wniosku o pozwolenie wodnoprawna jeżeli nie będzie wśród załączników decyzji środowiskowej z urzędu.

PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 19:15 
jestem tu nowy

Decyzja środowiskowa moze nie być wymagana, jeżeli to nie jest obszar chroniony. Natomiast wydający pozwolenie wodnoprawne na pewno przewałkuje sprawy własnościowe i to nie tylko bezpośrednio pod MEW ale też w zasięgu pietrzenia jazem (w zasięgu oddziaływania).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1