Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 13:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 14:34 
jestem tu nowy

Jetem zupełnie świeży w temacie MEW. Ale mam sporo zapału do akupu MEW. Niestety nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Mam mozliwość zorganizowania finansowania inwestycji w MEW na poziomie kilkuset tysięcy, ale czy to wystarcza, aby zrobić coś sensownego z opłacalnym terminem spłaty? Może ktoś z was da mi kilka instrukcji. Np. Na allegro, ale i tutaj ktoś próbuje sprzedać elektrownię w Tatynii. Zainstalowana moc to 22 kW, ale jednocześnie roczna produkcja sięga zaledwie 30 tys kWh, czy warto inwestować w ten obiekt? Czy można wyciągnąć z tej lokalizacji coś więcej? Bo wydaje się, że na tym poziomie przy cenie 165 tys. okres spłaty wyniósłby ok. 12 lat, czyli praktycznie na poziomie okaty, a przecież tutaj są i koszty bieżące i ryzyko. Będę wdzięczny za wasze uwagi.

PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 15:55 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ja tam zielony jestem, ale uważam, aby ocenić tą elektrownię to trzeba by ją zobaczyć, sprawdzić, czy jest możliwość rozbudowy, a jeżeli tak, to dlaczego właściciel tego nie zrobił. Jak kupisz, to będziesz musiał zainwestować, aby wyciągnąć więcej więc zastanów się, czy chcesz i możesz zainwestować. Sprawdź rzeki, na których są te elektrownie, jakie są przepływy, może mają duże wahania przepływów, w ziemie, na wiosnę bardzo duże a w lecie jest sucho. Zainwestujesz, ale np. tylko przez 2-3 miesiące inwestycja będzie pracować na siebie. Zastanów się, policz i proś wielkich tego forum o opinię.

PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 20:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

po co cały czas jest powtarzanie tego samego JAK ZACZĄC ..ile juz takich postów było ..MaKaNa zadaj sobie trochę trudu i poczytaj forum zanim zaczniesz zadawac pytania..
pozdrawiam..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 12:08 
jestem tu nowy

Praktykant, dzięki za taką radę. Zacząłem właśnie od przejrzenia tego forum i myślę że podstawowe informacje mam. Ale ... diabeł tkwi jak zwykle w szczególach. Jak ocenić przy jekiej inwestycji i mogę zwiększyć produkcję energii w elektrowni i czy wogóle jest sens inwestować, bo np. wody jest za mało?
Sprzedający elektrownię podaje - moc nominalna 22 kW - rozumiem że teoretycznie taka elektrownia pracując z mocą 22 KW przez rok wyprodukuje 192 720 KW/h prądu co da przychód na poziomie z grubsza 57 000,00 zł. Wydaje się OK, ale Sprzedający jednocześnie pisze że nie udało mu sie osiągnąć więcej niz 35000 kW/h czyli sprzedał rocznie za ok. 10500,00 zł - tutaj sprawa ne wygląda rózowo bo inwestycja nijak sie nie zamknie. Jednocześnie sprzedający podaje można spokojnie uzyskać 50 000 kW/h - ale w takim razie dlaczego się nie uzyskuje, podobno sporo wody w okresie wiosny marnuje się. Czy to znaczy , że ruara za mała? turbina za słaba?
Jak więc skalkulować biznes - jakie warunki musi spełniać lokalizacja, lub istniejąca MEW aby móc zakładać max. 5-6 letni okres spłaty inwestycji - inaczej zadawa z punktu widzenia finansowego nie ma sensu.

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 12:53 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

To ten sprzedawca cos mocno sciemnia, tyle Ci powiem.

Co zas sie tyczy...mocy zainstalowanej...wiec ja osobiscie nie widzialem elektrowni..w ktorej maszyny pracowalyby z taka moca jaka maja zainstalowana.... jak on ma isntalowane 22...to mysle ze max 17-18kw..ale to na HURA....przy optymalnych warunkach....ktore na codzien sie nie zdarzaja...

POzdr.

GG: 3708469

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 12:59 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam ..ok ..
po pierwsze sprawdzic przepływy z wielolecia średnie i na tej podstawie obliczyc produkcje pomniejszając ją nieco ..bo lepiej liczyc mniej niż więcej i się rozczarowac..

Poza tym tak jak Flooder pisze ..
Pozdrawiam..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 15:24 
jestem tu nowy

Rozumie, ale gdzie sprawdzić te przepływy dziesięciolecia. Poza tym powiedzcie kiedy ten interes sie opłaca przy 20, 30 czy więcej kW?

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 17:07 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

jak ktos Ci da elektrownie za darmo to i nawet 5kw sie oplaca...
Nikt z nas nie odpowie Ci czy sie oplaca 10, czy 30 czy moze 1MWh... kazdy z nas chcialby miec jak najwieksza elektrownie...zalezy kto ile potrzebuje... :) czy ma swoje pieniadze, czy pozczone itd...

Przeplywy z wielolecia znajdziesz o ile mnie pamiec nie myli w operacie wodnoprawnym dla lokalizacji.....a jesli takeigo nie ma (w tym przypadku na pewno bedzie) to w RZGW... pozdrawiam

GG: 3708469

Strefa czasowa: UTC + 1