Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 00:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: porada
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 21:06 
jestem tu nowy

Witam :D
Na wstepie chciałbym pozdrowic całą spolecznosc MEW i poprosic o rade.
Chcialbym zainwestowac w MEW ale obawiam sie ze majac 300000 zl i zadnego doswiadczenia w tym temacie tylko pare podstawowych informacji glownie znalezionych na tym forum mam marne szanse na wejscie do grona szczesliwych posiadaczy MEW. Znalazlem ostatnio w internecie inf ze pewna firma buduje elek wodne i wiatrowe i odsprzedaje udzialy w takich przedsiewzieciach dla osob trzecich oczywiscie firma ta jest wlascicielem z ponad 50% wartosci. Firma ta wykonuje calosciowo przygotowanie budowy i zalatwia wszelkie formalnosci zwiazane ze sprzedaza pradu. Rola udzialowcow konczy sie tylko na wplacie danej sumy pieniedzy i czekaniu na pierwszy przelew. Zasada wyplaty pieniazkow polega na % udzale w inwestycji i taka tez kwote dostaje udzialwiec z zysku wypracowanego z ww inwestycji.
Moje pytanie dotyczy: czy ktos z doswiadczonych kolegow lub kolezanek slyszeli o takiej formie inwestowania w tej branzy i co o tym myslicie?

Tytuł: Re: porada
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2007, 12:39 
jestem tu nowy

witam
Czy ktos ma jakies doswiadczenia ze wspolpracy z firma HYDROENERGO-SERVICE Gdynia szczegolnie dotyczace ww inwestycji.

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2007, 23:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Czesc...moja rada jest taka..jak masz tyle kasy...nie szukaj zadnych firm...tylko bierz sie do roboty..postawisz spokojnie mala elektrowienke.. :) A jak to mawia (zawsze to powtarzam) moj wykladowca z Przedsiebiorczosci (dr Chomicz): "Jesli ktos proponuje Ci dobry interes, to znaczy ze chce Cie oszukac...(...)"

300tys na start do duzo pieniazkow.. :)

Pozdrawiam :)

GG: 3708469

PostNapisane: czwartek, 8 marca 2007, 23:59 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Napisałem do nich maila z prośbą o szczegóły inwestycji. Było to w połowie ub. roku. Do tej pory bez odzewu. Nie chcaiłbym podobnie czekać na dywidendy... moritius.

PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 12:01 
jestem tu nowy

Witam
W moim przypadku najwiekszym problemem jest brak czasu ;( ktory bardzo jest potrzebny w szukaniu np lokalizacji. Jesli ktos ma rowniez chec zainwestownia w mew moze dobrze by bylo podyskutowac ;) . Wiem ze wiekszosc mowi ze spolki to jak jaskolki bo sa a potem ich nie ma ale zawsze warto porozmawiac i moze cos wiecej.

Sorry za brak polskich liter ale ich nie mam bo pisze z niemiec ;).

PostNapisane: piątek, 9 marca 2007, 18:53 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

..no wiec musze Cie zasmucic...bo kazdy chyba obecny tu elektrowniarz..powie Ci...ze brak czasu...to najwiekszy mankament...jesli chodzi o budowanie mew... nawet brak kasy mozna jakos nadrobic...czasu jednak nie..... wielu tutaj obecnych...nie dosc..ze pewnie posprzedawalo domy, mieszkania, samochody i dzialki...wyprowadzilo sie do pewnie malutkich pokoi gdzies na odludziu...a ponadto rzucilo wszystko.....by budowac :) I mysle ze wielu szczesliwcom sie to tutaj udalo.. :P ale chwala sie tylko po cichu :) Pozdrawiam

GG: 3708469

PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 12:55 
jestem tu nowy

Witam
a co myslicie o spolkach? Wiecie czy takie istnieja w tej branzy a moze ktos jest chetny ma wklad i pomysl?

PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 13:11 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Spółek jest dużo w tej branży. Sam znam kilka. Rózne są zdania na temat spółek ale te które ja znam są ok. Natomiast moje doswiadzczenie ze spólki z innej branży jest nie najlepsze.
Moje zdanie jest takie, że jak się na początku ustali jasne regóły i sposób postępowania to później nie powinno być problemów.

Strefa czasowa: UTC + 1