Witam pana Piotra o ile sie nie myle

czyli Mlodego.
Wiec "mlody" to nie jest zaden ekolog tylko mieszkaniec miejscowosci co potwierdzam
Ja przez przypadek wpadlem na ten jaz. Mlodego podchodzilem przez miesiac aby wypytac sie co i jak jak wyglada woda itp. Z tego co wiem ok 12 km wyzej czyli w Wadowicach przeplyw SSQ wynosi 11 m3/s pietrzenie obecne tak jak jest teraz wynosi 3,5m, sadze ze docelowo spad wyniesie 5 moze wiecej bez ingerencji w dotychczasowy jaz czyli bez podniesienia pietrzenia (fajna moc wychodzi z obliczen).
Przed Sylwestrem bylem osobiscie w Grodzisku zobaczyc to "cudo" spotkalem osobe ktora duzo wie na temat jazu i okolic. W trakcie rozmowy dowiedzielem sie ze niestety jaz jest juz zajety

i w przyszlym roku rozpoczynaja sie prace przy budowie elektrowni, co widac czynia skoro do nas zawitales.
Wiec kapac bedzie sie mozna tak jak do tej pory przed jazem, za jazem hm ... tak jak do tej pory bedzie sie mozna kapac wlasciwie moczyc nogi tylko wtedy gdy bedzie duzy przeplyw wody bo wiekszosc wody bedzie polykala turbina i oddawala czyli spust wody bedzie za mostem. Zmieniona zostanie tylko prawa czesc rzeki lewa tam gdzie jest skarpa i spust z jazu zostanie nie naruszona.
Za 3 lata nie bedziecie sie musieli martwic o potopy bo powstanie Swinna Poreba i przeplyw bedzie staly nie wiem jak bedzie z woda do kapieli bo przeplyw ma byc 6,8 m3/s nie wiem ile bedzie u Was czyli czy wystarczy na przelew.
Kapac bedzie sie mozna pod warunkiem ze nikt nie bedzie wchodzil do elektrowni

przed elektrownia bedzie krata wiec nikt nie zostanie wciagniety. Ile tej wody bedzie przelewac sie nad jazem mozecie sprawdzic w operacie wodnym w starostwie w Oswiecimiu.
Jest dwoch inwestorow jednen to wlasciciel MEW z Szaflar druga osoba z Radomska czyli prawdopodobnie osoba z forum ktora robi automatyke do MEW (nie bede wymienial nicka - czyli nie bede robil krypto reklamy