Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2007, 17:21 
jestem tu nowy

WITAM
OD PEWNEGO CZASU ŚLEDZE FORUM, I TAK SIĘ TROCHĘ TYM TEMATEM ZAINTERESOWAŁEM. ZNALAZŁEM NAWET MIEJSCE, JEST POZWOLENIE WODNOPRAWNE.PYTANIE MOJE NA POCZĄTEK CZY GIMNA MOŻE NIE WYDAĆ POZWOLENIA NA BUDOWĘ MEW(PROJEKT MEW OCZYWIŚCIE ZROBIE)?CZY TYLKO FORMALNIE MOGĄ BLOKOWAĆ POZWOLENIE?

PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2007, 17:35 
zaawansowany elektrowniarz

Gmina nie wydaje pozwolen na budowe, gmina np opiniuje dojazd i tego typu sprawy, niedaleko mnie facet starał sie o pozwolenie na budowe MEW ale u Wojewody. Nie wiem czy np PINB tego nie robi musisz zapytac!!!

PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2007, 17:44 

gmina wydaje decyzje o warunkach zabudowy i jeżeli twoje zamierzenia inwestycyjne nie są sprzeczne z lokalnym planem zagospodarowania przestrzennego to nie moga w żaden sposób blokować twojej inwestycji

PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2007, 17:46 

gmina wydaje decyzje o warunkach zabudowy i jeżeli twoje zamierzenia inwestycyjne nie są sprzeczne z lokalnym planem zagospodarowania przestrzennego to nie moga w żaden sposób blokować twojej inwestycji

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 18:03 
jestem tu nowy

dzięki za pomoc
mew jest ujęta w planie zagosp.przestrz.terenu tej gminy, więc chyba nie powinno być problemu z pozwoleniem

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 18:36 

Sprawdz czy do pozwolenia na budowe nie pootrzebujesz "oceny oddziaływania na srodowisko" popniewaz decyzja wydana wbrew prawu ochrony srodowiska jest z mocy samego prawa nie wazna. Musisz sprawdzic czy twoja MEW musi miec spozadzony taki raport. Nie pamietam jakie to ustawy ale jak znajde w dokumentach to Ci podrzuce.

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 18:50 
jestem tu nowy

moja mew(chciałbym miec!!), moje miejsce na mew ma już ten raport zrobiony

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 18:59 

No to teraz znajdz dobrego projektanta,moze koledzy z forum ci podpowiedza kogo wybrac i do dzieła. A jak z sasiadami zyjesz w zgodzie???

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 19:04 
jestem tu nowy

projektanta mam, a w obrębie cofki jest chyba jeden czy dwóch sąsiadów, z czego jeden miałby się zająć elektrownią

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 19:11 
jestem tu nowy

jest jakiś sposób na "życzliwych" sąsiadów i ich nieurodzajne pola?

PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 19:26 

Co chcesz zrobic??? tylko nie zadzieraj, spokojnie gadaj z nimi nie rób niepotrzebnej awantury!!!

PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 18:47 
jestem tu nowy

ok
dzięki

PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 01:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

A jaką wielką MEW chcesz budować? Ostatnio grzebałem w przepisach i wyczytałem w aktualnym rozporządzeniu RM, że raportu oddziaływania na środowisko może być wymagany dopiero gdy moc elektrowni wodnej przekracza 2,5 MW.
Czytałem też kiedyś w necie czyjś raport oddziaływania na środowisko dla MEW 20 kW. Zastanawiałem sie wtedy czy nie jest to zwykłe wyciąganie kasy.

PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 01:50 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Narek podaj linka do tego rozporządzenia.. nawiasem mówiąc ZE żądają nieraz instrukcji obsługi MEW też jest bodajże w przepisach że mogą wołać jak jest ponad 2,5MW

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 07:36 

Może ja się wtrące.
powyżej 2,5 MW i owszem może być raport wymagany ale nie musi.
Niestety budowa MEW to również budowa urządzenia piętrzącego a tu od 5 m piętrzenia raport jest wymagany a od 1-5 m może być wymagany.
Wszystko jest tu:
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2004 r. w sprawie ...
Dz.U. nr 257 poz. 2573
Można ściągnąć np. ze strony:
http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 09:52 

Sprawa oddziaływania na srodowisko nie jest taka prosta,to nie jest tak ze musi byc raport tych np MEW co maja ponad 5m pietrzenia i ponad 2.5MW energii.
Powinno byc wszczete postepowanie w sprawie czy dana np MEW odziaływuje na srodowisko czy nie!!! Bo skod to mozesz wiedziec jak tego nikt nie badał???
Wiec Gmina powinna wydac decyzje nie "pisemko" o srodowiskowych uwarunkowaniach inwestycji,podac to do publicznej wiadomosci i dac mozliwosc wypowiedzenia sie.
Poniewaz sprawy ochrony srodowiska i inne tego typu sa ogólnie dostepne i kazdy ma prawo wgladu do nich!!! Dopiero po zakonczeniu takiego postepowania stwierdza sie czy oddziaływuje czy nie, oczywiscie moga w tym postepowaniu byc przeprowadzane rózne ekspertyzy np Hydrologiczne itp.

PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 07:15 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Ryszard w oparciu o co to piszesz. We wskazanym RM jest wyrażnie napisane w par.2 ust.1 p.34 że dla piętrzeń powyżej 5 m wymagany jest raport. I to jest właśnie to badanie czy wpływa i jak na środowisko.
Jest jeszcze jedno uwarunkowanie, niektóre tereny są objęte programem "Natura 2000" i tam jest to indywidualnie rozpatrywane.

PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 19:40 

To nie jest tak ze tylko te MEW powinny miec wykonany raport oddziaływania na srodowisko:
Art. 51.
1. Sporządzenia raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko wymagają:
1) planowane przedsięwzięcia mogące znacząco oddziaływać na środowisko;
2) planowane przedsięwzięcia mogące znacząco oddziaływać na środowisko, dla których obowiązek jest ustalony na podstawie ust. 2;
3) planowane przedsięwzięcia mogące znacząco oddziaływać na obszar Natura 2000, dla których obowiązek jest ustalony na podstawie ust. 2.
2. Obowiązek sporządzenia raportu dla planowanego przedsięwzięcia, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, stwierdza, w drodze postanowienia, organ właściwy do wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach, określając jednocześnie zakres raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko; właściwy organ uwzględnia łącznie szczegółowe uwarunkowania, o których mowa w ust. 8 pkt 2; postanowienie wydaje się również, jeżeli organ nie stwierdzi potrzeby sporządzenia raportu.
2a. W przypadku przedsięwzięć, o których mowa w ust. 1 pkt 3, zakres raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko powinien być ograniczony do określenia oddziaływania przedsięwzięcia w odniesieniu do siedlisk przyrodniczych oraz gatunków roślin i zwierząt, dla których ochrony został wyznaczony obszar Natura 2000.
3. Postanowienia, o których mowa w ust. 2, wydaje się po zasięgnięciu opinii:(...)

7. Obowiązek sporządzenia raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko stwierdza się obligatoryjnie dla przedsięwzięć, o których mowa w ust. 1 pkt 2, jeżeli możliwość realizacji przedsięwzięcia uzależniona jest od ustanowienia obszaru ograniczonego użytkowania.
8. Rada Ministrów, uwzględniając możliwe oddziaływanie na środowisko przedsięwzięć, o których mowa w ust. 1, określi w drodze rozporządzenia:
1) rodzaje przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, wymagających sporządzenia raportu o oddziaływaniu na środowisko, oraz rodzaje przedsięwzięć, dla których obowiązek sporządzenia raportu może być wymagany, w tym przypadki, gdy zmiany dokonywane w obiektach są kwalifikowane jako takie przedsięwzięcia, biorąc pod uwagę: rodzaj działalności, wielkość produkcji i inne parametry techniczne;
2) szczegółowe uwarunkowania związane z kwalifikowaniem przedsięwzięcia do sporządzenia raportu, biorąc pod uwagę charakterystykę przedsięwzięcia, wielkość emisji, usytuowanie oraz rodzaj i skalę jego oddziaływania na środowisko.

Mysle ze to rozjasni sprawe, kazda MEW ma inne parametry i inna skale oddziaływania na srodowisko. Nie jest to tak ze patrzy sie do RM i widze ze nie mam produkcji powyzej 2,5MW i pietrzenia 5m to nie musze robic raportu, musi byc postanowienie itp.
Sory ze tak długi post.
Pozdrawiam :D

PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 06:36 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

No Ryszard przyłożyłeś sie do wiadomości cytując spory kawałek przepisów. Nie podajesz tego ale jak mi sie wydaje jest to jakaś ustawa która m. in. upoważnia RM do wydania rozporządzenia nt. wymagalności raportów oddziaływania na środowisko. Sama ustawa tych uwarunkowań nie precyzuje jedynie daje wytyczne dla RM postępowania przy kwalifikacji przedsięwżięć.
To że określenie wymagalności raportu określa sie w drodze postanowienia jest wymogiem czysto technicznym. Samo postanowienie nie kończy sprawy postępowania bo dalej za nim jest np. pozwolenie WP. Dlatego nie jest napisane, że określenie wymagalności wydaje sie w formie dycyzji a właśnie postanowienia. Rozp. RM jest po to aby kryteria wymagalności nie były brane przez urzędników z sufitu zależnie od znajomości i ochoty. I w oparciu o te kryteria jest wydawane postanowienie.
Wracając do konkretów to nie ma mocnych aby wykonanie piętrzenia ponad 5 m mogło obyć się bez raportu a wymaganie raportu dla MEW poniżej 2,5 MW było by działaniem niezgodnym z prawem.

PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 07:17 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

to jest USTAWA z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1