Chyba ich tam popierdoliło i to zdrowo sorki ale poniosło mnie po przeczytaniu Twojego postu. Chciałbym Ci jakoś pomóc i czytając o Twoich warunkach jest tam troche niejasności .Pierwsze co mi przychodzi na myśl to obciążenie rdzeni przekładników to chodzi raczej o to że strona wtórna przekładników ma określoną moc obciążenia i twoje podłączone układy nie mogą przekraczać tej mocy bo rdzenie się nasycą ale też nie mogą mieć za małej mocy . W obydwóch przykładach chodzi o to że może być duży błąd pomiarowy to jest to co pisałem wcześniej o pośrednim układzie pomiarowym.
Mam 15 lat praktyki w układach pomiarowych i naprawdę nie wiem co to jest zabezpieczenie nadnapięciowe zerowe

może po nastepnych 15 latach będę wiedział chyba że chodzi o nazewnictwo uzywane w twojej ZE, może ktos inny mnie wyprostuje.
Z tego co napisałes to tak jakbys miał postawic dwa trafa obok siebie .Jeden na moc oddawana a drugi na moc potrzeb własnych to jest bez sensu. Jak masz już jakieś trafo to daj komus do sprawdzenia czy ma odczep i z tego odczepu zasil potrzeby własne. Od przekładników nie uciekniesz bo masz dużą moc to i duże prądy.Wiele tych spraw załatwisz jednym użądzeniem czyli licznik czterokwandrantowy, transmisja danych, "strażnik mocy" 1-60 min, zegar czasu rzeczywistego
Co do punktu o obwodach wyłączajacych to chodzi przypuszczam o to że cewka wyłączająca od tych zabezpieczeń powinna byc inna (osobna ) niz cewka od zabezpieczeń technologicznych(pozostałych)Musiał bym tu dużo pisać i jest troche niejasności z twojej strony na pewno byłes zdenerwowany imasz podstawy do nerwa ale na pewno musisz rozmawiać z nimi o zmianie tych warunków. Rozmawiaj z nimi łagodnie( są monopolistami) a jak sie nie da to z grubej rury niech ci uzasadnią wydane warunki a jak sie tak boją o prace postrasz albo nawet napisz do ich władz zwieszchnich . Nie potrafie wskazać paragrafu w prawie energetycznym czy budowlanym ale układy elektryczne projektuje się biorąc pod uwagę względy bezpieczeństwa , funkcjonalności i względy ekonomiczne stosowanych rozwiązań.
Jeśli możesz to zeskanuj mi te warunki i przyślij e-mailem może coś jeszcze podpowiem.
Co do ceny to czy oni nie podali ci ceny tak jakby oni mieli to wykonać, przecież są stawki w ZE za przyłączenie do sieci tutaj by wychodziło że za kilowat 500 zł coś to za dużo.
I jeszcze jedno czy Ty przy swojej MEW nie masz wogóle lini 400V. Pozdrawiam i życzę powodzenia.