Witam wszystkich

Nie wiem czy piszę w dobrym poście i czy ktokolwiek będzie w stanie mi pomóc ale to moja ostateczna deska ratunku. Do rzeczy, potrzebuję zaprojektować instalację elektryczną do mojej elektrowni wodnej gdzie będą pracowały równolegle dwa hydrozespoły. Jeden generator na moc 45kW a drugi na 160kW.
1) Potrzebuję dobrać odpowiednie zabezpieczenia do moich prądnic, głównie problemem dla mnie są zabezpieczenia zwarciowe, przeczytałem multum książek i artykułów, konsultowałem się z różnymi doktorami ale niestety nie zawsze pokrywały się porady i rozwiązania

Chciałem zastosować wyłączniki nadprądowe albo wkładki bezpiecznikowe z podstawą bezpiecznikową lub rozłączniki kasetowe RBK (do czego też chyba stosuje się wkładki?), problem w tym, że w mojej elektrowni nie będzie rozruchu bo turbina napędzi generator do prędkości 0,95n_N i podczas uruchomienia będzie tylko krótki skok prądu więc jest potrzeba zastosowania zabezpieczenia zwłocznego rzędu max 1s. Nie pasują do tej sytuacji żadne wzory które znalazłem.
Ktokolwiek jest w stanie się wypowiedzieć na temat doboru zabezpieczeń na takie moce?
2) Potrzebuję dobrać przewody do generatora na długotrwałą obciążalność prądową oraz spadek napięcia i ten temat również okazał się być studnią bez dna, niestety bez doboru wcześniej opisanych zabezpieczeń nie jestem w stanie ruszyć przewodów.
Jeśli ktoś ma doświadczenie lub jakąkolwiek wiedzę teoretyczną na temat tego czego szukam bądź zna jakąś dobrą literaturę to proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami

Z góry dziękuję za pomoc!!
Pozdrawiam,
Lewiatan