Witam
Max1 gotowego schematu (szczegółowego) nie dostaniesz od nikogo, bo każdy obiekt jest inny, ale do początku...
Potrzebujesz jakiegoś projektanta elektrycznego i to na jego głowie jest schemat, uzgodnienia z ZE i cała reszta. Niestety niewielu jest projektantów czujących ten temat. Można samemu zaprojektować automatykę MEW, dać to projektantowi (powinien wziąć wtedy mniej kasy za projekt) zostawiając mu też "silnoprądówkę" (główny tor siłowy) do policzenia. Dobrze jest też, gdy to on projektuje przyłącze (szafę licznikową z głównym zabezpieczeniem). Gdy będziesz miał dobrego projektanta to może wybije z głowy ZE te transformatory (tak daleko jest do transformatora?). Dobrze jest więc załatwić sobie projektanta przed wystąpieniem do ZE o warunki przyłączenia do sieci.
Ja opracowałem i wykonałem (wspólnie z kolegą) automatykę do nowej MEW i dałem projektantowi gotowca do podbicia. Modernizowałem także dwie już istniejące MEW (nie musałem wtedy załatwiać projektu).
Jeżeli chcesz jednak sam zająć się projektem automatyki, to powinien on zawierać:
- zabezpieczenie od zwarcia - bezpieczniki, o których pisał PKi, przy czym dobrze jest jeśli oprócz zabezpieczenia w "zetce" będziesz miał bezpieczniki w szafie sterowniczej lub rozdzielce potrzeb własnych o stopień niższe niż w "zetce";
- zabezpieczenie od przeciążenia generatora - termik lub jakieś "inteligentne" zabezpieczenie elektroniczne (są takie na rynku);
- zabezpieczenie od zaniku jednej z faz, asymetrii napięcia faz, zmiany kolejności faz, podnapięcia, nadnapięcia - można to załatwić jednym przekaźnikiem;
- zabezpieczenie od zmiany częstotliwości napięcia zasilającego (wymagane przez energetykę w przypadku stosowania kompensacji mocy biernej);
Pamiętaj także, że zabezpieczenia te działać muszą na bezzwłoczne wyłączenie stycznika generatora, po czym nastąpić musi zamknięcie dopływu wody do turbiny (zamknięcie aparatu czy zaworu), bo turbina rozbiegnie się po utracie obciążenia.
Tak jak pisał PKi zawsze na elektrowniach montuje się 2 liczniki (na oddawanie i pobór mocy czynnej). Jeśli każą zamontować także licznik biernej, trzeba się zastanowić, czy nie będzie taniej zabudować jednego licznika czteroliczydłowego (tzw.czterokwadrantowego - mierzącego obie moce w obu kierunkach).
To tyle na początek. Jeśli potrzebujesz szczegółów, to służę pomocą. Moę Ci też wykonać elektrykę (może się uda także załatwić kumatego projektanta).
Pozdrawiam. Rafał.