Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 15:38 
zaawansowany elektrowniarz

Za pierwszą razą i u mnie dali swoje liczydła. A za drugą razą kazali mnie
kupować i to ABB / u kolezki podobnie/ Jeszcze nie wnikałem czy zkup
4 zwykłych nie będzie równy 1 elektron. Może będę pisał o zmianę warunków w tym p-kcie?
Podaj proszę coś więcej o tym Lovato - tak aby można go namierzyć w necie.

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 16:53 
Site Admin
Site Admin

http://www.lovatoelectric.com/PRODOTTI/mult_ing.htm

Tutaj znajdziesz info na temat mierników lovato. Są małe i zgrabne. DMK40 posiada wbudowany rejestrator (logger) ale jeszcze nie testowalem.

Podobnie regulatory baterii kondensatorów mają już nawet opcje bilansowania, tak że na koniec miesiąca może ci wykompensować dokładnie tyle co ma być 8O

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 18:22 

Dziękuję Ci jak nie wiem co !!!

CZe.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 18:45 

Już obejrzałem ich stronę. Jeżeli okaże się, że to atrakcyjna sprawa to będzie wielki wstyd :oops: :oops: że to na moim podwórku a ja o tym nie wiem.

Muszę tym zainteresować Automatyka i naszego spólnego koleżkę / to wyjadacze w tym fachu/

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 22:30 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Do Radka: ta elektrownia (nie jest moja, robiłem tam elektrykę z kumplem) znajduje się zaraz przy przejściu granicznym w Radomierzycach (rzeka Witka).
Do Willi'ego: z Zielonogórskim ZE nie miałem jeszcze kontaktu, powyższa MEW podlega Jeleniogórskiemu ZE. Ustalenia z ZE robił projektant i właściele, dostali "sugestię" czterokwadrantowego rozliczenia.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 00:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

[quote:c6d74781eb="automatyk"]Do Radka: ta elektrownia (nie jest moja, robiłem tam elektrykę z kumplem) znajduje się zaraz przy przejściu granicznym w Radomierzycach (rzeka Witka).
Do Willi'ego: z Zielonogórskim ZE nie miałem jeszcze kontaktu, powyższa MEW podlega Jeleniogórskiemu ZE. Ustalenia z ZE robił projektant i właściele, dostali "sugestię" czterokwadrantowego rozliczenia.[/quote:c6d74781eb]
nie wiedzialem ze tak blisko
czy widziales el. wod Turowa na Witce ?? bylem tam kiedys ale jeszcze podczas remontu nie wiem jak maja zainstalowana moc moze Ty wiesz pytam tak z ciekawosci w maju bede w Zgorzelcu zobacze obie

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 14:03 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Cyt..
[b:7d82b140be]Bogas, dotychczas tylko na tej jednej lokalizacji byłem zmuszony kupować licznik. W kazdej innej liczniki daje i zabiera ZE tak że problem z głowy :mrgreen: A ZE chciał dwa[/b:7d82b140be] czterokwadranty, bo jak by jeden sie zepsół albo stracił dane (jak to było u praktykanta właśnie).... no ale przekonałem że skoro taki złom i niepewne to jako kontrolny będzie lepszy zwykły mechanik, i tak sie stało. :roll: kon.cyt

Już mówie..Panie admin licznik nie stracił informacji ani pamięci <lol> tylko niedouczeni inz.informatycy z ZE skasowali pamięć za pomocą laptopa...więc to nie wina licznika lecz ludzi..
Niebronie liczników 4kw ale niemówcie że są gorsze od mechanicznych bo to już przesada..to tak jak by porównać pierwszy komputer a włąściwie maszynę liczącą do dzisiejszego PCta , przecież to śmieszne.. :D
A jeśli chodzi o modemy tel to moge wam powiedzieć że ENEA szczecin też sobie życzy 4kw i modem..włąśnie mam dylemat jak ich odwieść od tego żeby nie zakłądać modemu..
Ps..cieszy mnie fakt że taemat stał się taki ciekawy...heh
Pozdrawiam.

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 15:03 

Znaczy się - moje myślenie, że zakup jeden elektron równoważy cztery konwencjonalne jest poprawne?

Cze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 17:25 
Site Admin
Site Admin

[quote:f6f4772788="bogas"]Znaczy się - moje myślenie, że zakup jeden elektron równoważy cztery konwencjonalne jest poprawne?

Cze.[/quote:f6f4772788]

Tak - dokładnie tak 8)

No i oczywiście praktykant ma racje, nie chciałem obwiniać liczników, oczywiscie to wina ZE ze sie uczyli na tym liczniku :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 marca 2005, 01:27 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam..
Dodam tylko jedną ciekawą rzecz.. hehe liczniki 4kw można hakować panowie!!
Kiedy powiedziałem o tym energetykom z ZE to, co miesiąc miałem kontrole.. <lol>
Ale szczerze to nie polecam kręcić kilowatów laptopem, choć można! można!
PS. Instrukcji nie daje..
Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2007, 18:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam ..
odgrzeje starry temat a właściwie pytanie do PKi co z tymi podglądami na stronie..???

Ja ostatnio wpadłem na pomysł żeby wykorzystać GaduGadu do informacji o MEW dokładnie GGbota..
Fajna sprawa byłaby z tego ..z zwykłej komórki można byłoby sprawdzać co się dzieje z mew za pomocą banalnych komend..
Flooder obiecał ze skrypty napisze ..lecz mam dylemat jak to zaczytać ..
z serverka www.
Może ktoś coś wymyśli ..
Pozdrawiam

PKi
--------------------------------------------------------------------------------
Ogólnie problemu nie ma.

Juz niebawem parametry "MEW Kujawska" z bydgoszczy będzie można podglądać na tej stronie
--------------------------------------------------------------------------------

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 20:15 
Site Admin
Site Admin

No wiesz, ci co mogą to mogą, jakoś nie mam głębokiego przekonania pokazywać publicznie parametrów. Mogę wstawić jako zbędny bajer :-)

Alarmy via SMS to żaden problem, pracuje u nas od dawna, wykresy on-line itp, system stoi już stabilnie ładne kilka miesięcy.

Jeśli bardzo pragniesz to wpuszcze cię na chwilkę udostępnie kilka parametrów jakiegoś generatorka.....

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 20:19 
Site Admin
Site Admin

A co do podglądu z komórki to tak samo jak z komputera, dziesiejsze komórki nie różnią się od komputerów z przed kilku lat tak więc stawiając system webowy masz do niego globalny dostęp czy to z komputera czy z komórki.....

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 20:23 
Site Admin
Site Admin

No i jeszcze raz, na temat skryptów, skrypty php itp mogą bez większej filozofii czytać z serwerów www tak że skrypt nie powinien być trudny. Co do bazowania na gg to raczej nie ma większego sensu, może czas pomyśleć o własnym serwerze jabbera? Klient jabbera dostępny też na każdą komórkę.

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2007, 21:23 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

witam..
nie nie muszę oglądać twoich :P ..mam swoje tez w sieci..nie oto chodziło..
sam pisałeś ze wyświetlisz dane..no widzę ze zmieniłeś zdanie ale rozumiem bo ja bym tez sie zastanawiał nad tym.. ale jakieś screeny mógłbyś wrzucić..

a co do gg to nie każdy telefon posiada przegladarke internetowa ale większość obsłuży gg i jabera tez ..wiec dlatego myślałem o przesyłaniu komunikatów na zapytanie ggbotta. zresztą otwieranie przegladarki jest nieco kłopotliwe i nie mało kosztuje , wedle uznania. juz nie mówię o częstym odświeżaniu strony polecą Mb ..w gg przez cały dzień nawet jakby co chwile ktoś wysyłał zapytanie to dane zwrotne byłyby rzędu kb.
Uważam sprawę za ciekawą ..

Powiedz jeszcze jak rozwiazałeś u siebie powiadomienie sms.. płacisz abonament , czy używasz bramki z powiadomieniem ?

Ja przez orange powiadamia natychmiast po przyjściu maila .. opóźnienie rzędu kilkunastu sekund..

PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2007, 15:12 
Site Admin
Site Admin

Ja mam na serwerze podłączoną komórkę która jest odpowiedzialna za wysyłkę sms'ów. Wewnątrz karta POP, doładowuje ze zbędnych punktów profit raz na 3 miesiące, do tego pakiet SMS za grosz.

Twoja myśl z botem jest ok, tylko czy ty nie masz nic lepszego do roboty jak obserwować parametry w MEW? Ja ustawiam alarmy na interesujące mnie parametry i progi i śpię spokojnie. W razie czego mnie zbudzi SMS z alarmem. No i mam również alarm przy zerwaniu połączenia czy niesprawnym czujniku. No i mam jeden serwer na wszystkie MEW :-)

Co do dostępu przez przeglądarkę z komórki - stronka jest tak zrobiona że ma niedużą objętość, największe to obrazek z wykresem na cały ekran = 9kB.

Załączniki:
Komentarz: Przykładowy wykres z internetowego systemu obsługi MEW.
742069.png [9.66 KiB]
Pobrane 3136 razy

PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 20:44 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

nice..

ogladanie parametrów nieraz niestety jest konieczne..wszystko zależy jak i gdzie sie jest przyłączonym do sieci itd.itd.

powiedz jeszcze jakiej firmy masz analizatory sieci i jak rozwiazałeś wizualizacje z nich bo z tego co widze jest ona zrobiona na zasadzie bazy danych i stron http..

u mnie siedzi analizator 4kwadrantowy twelve z oprogramowaniem wizualizacji , nie wiem własnie jak z jego bazy danych wyciągnąc dane na www . z bazami sobie nie radze :P ..

PostNapisane: środa, 8 sierpnia 2007, 20:38 
Site Admin
Site Admin

W elektrowni mały serwerek (komputer bez części ruchomych, jednopłytowy, bez HDD) zbiera dane z analizatorów sieci z interfacem RS485 i wywala je na centralny serwer a w razie problemów z połączeniem buforuje kilkanaście dni.

Reszta w centrali, baza danych i kilka skryptów php.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1