Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 12:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 09:41 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Mieszasz 2 metody wyceny, odtworzeniową i opłacalności.
1/ metoda odtworzeniowa ( tzn. koszt budowy MEW), nas nie interesuje ile kosztowało wybudowanie MEW.
2/ metoda opłacalności, tzn. odpowiedż na pytanie ile średnio zysku netto może wygenerować rozpatrywana MEW, jesteśmy inwestorami, więc nas interesuje wyłącznie ta metoda.

No to rozpatrzmy MEW o przychodach 100 tys. zł rocznie. Wcześniej pisałem , że zysk netto z takiej MEW wynosi ok. 60 % przychodu, a więc 60 000 zł/rok. W biznesie tak już jest, ze zakłada się max. 7-8 letni okres zwrotu kapitału, na dłuższe okresy zwrotu nikt na rynku nie wyłoży kapitału, a o bankach to wogóle zapomnieć jeżeli to nie są 3 lata. Proste wyliczenie wskazuje nam, ze wartość takiej MEW to 60 000 zł x 7-8 lat = 420 -480 000 zł, co odpowiada 4-5 letnim przychodom. Wszystko to pod warunkiem , ze dysponujemy kapitałem własnym, bo koszt pieniądza w bankach to ok. 10%, nie licząc rat kapitałowych, a więc pod koniec 1 roku działalności zabraknie nam kasy na farbę do pomalowania balustrady. No tyle w sprawie wyceny gotowych MEW z min 10 letnim pozwoleniem wodno-prawnym. A tak na marginesie MEW o przychodach 100 000 zł/rok daje średnią roczną moc ok. 24 kW, co odpowiada zainstalowanej mocy ok. 40-45 kW.

Szam

P.s. W następnym poście napisze co sądzę o wycenie lokalizacji.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 10:31 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Dla tych, którzy chcą szybszy zwrot kapitału i większą marżę proponuję warzywniak. Obrót 500 zl/dzień, marża 20 %/dzień przez 20 dni w miesiącu, 400 % na miesiąc marży, a więc 4 800 % rocznie. Powodzenia w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych :D .

Szam

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 15:32 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

No i ja coś napiszę. Szukam od jakiegoś czasu swojej miejscówki pod MEW. Bywają ciekawe propozycję jak ostatnio w podkarpackim na MEW 20 kW. Pewnie już wszyscy widzieli to ogłoszenie. Jest to jedyna i w miarę ciekawa oferta jaką od 6 miesięcy swoich poszukiwań znalazłem. Poza tym same oferty na zasadzie "roczna" produkcja X10. No czasami x9 ;).
A w terenie same ruiny zniszczone przez czas i przez ludzi.

Nick Twoje wyliczenia wg mnie są dobre. Uzasadnione. Ale jak to zwykle problem stanowi człowiek Polak, który woli żeby mu budynek się zawalił niż sprzedać to po prawdziwej rynkowej cenie. Zresztą Ci ludzie często nie mają pojęcia o mechanizmach rynkowych o tym, że tak naprawdę szkodzą sobie i wychodzi ich patriotyzm i myślenie o przyszłości i o Polsce ;) . Jak coś nie działa to nie można tego sprzedać jak MEW pracującą z dokumentacja za ostatnie 5 lat powiedzmy i do tego z pozwoleniem na 15 lat jeszcze.

Opamiętajcie się wy co macie i a ciągle wam mało. Róbcie interesy z ludźmi a nie na ludziach. Mało będziemy mieli jeszcze walki z urzędami, IMGW,meliorantami, pseudo ekologami no i najważniejszymi ... Polakami.

Ile bym dał za MEW ? Nie wiem. Ostatnio byłem na jednej. spad prawie 3 metry turbina zaprojektowana na przepływ maks 2.8 m3/s. tak bym mógł zacząć. Nominalnie prawie 70 kW, a tu moc instalowana 39kW!!. srednio rocznie wychodzi 20 kW......

Za coś takiego nic bym nie dał bo to trzeba na nowo zrobić !!

Turbinę Kaplana nie wiem czy semi czy nie wykonała Nowa Sól.

Gratulację Panowie. XXI wiek

Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 19:32 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Witam

Wyliczenie miejscówki jest banalnie proste.

Miejscówka na 300 MWh. czyli ok. 70 kW
Choć będę obstawał przy swoich MAX 5 latach , przyjmijmy 7.

300 MWh x 7 = 2100 MWh x 470 pln = 987 000 pln Wartość produkcji

Koszt uzyskania pozwoleń - minimum 40 000 - jestem inwestorem z prawdziwego zdarzenia i wynajmuje do tego profesjonalną kancelarię , natomiast w tym czasie ja zarabiam kapitał na MEW

Projekt szacuje na 100 000 - też zamówiony w profesjonalnej firmie np. u Pana Puchowskiego - bo on sie dobrze na tym zna i ma szacun w środowisku. Mogę wziąć kogoś mniej znanego , ale czy on to zrobi dobrze ?

Budowa też szacuje na jakieś 800 000 minimum .
350 kW w Przechowie kosztowało chyba 5 mln i wiele rzeczy tam było gotowych , ale też musieli odbudowywać to zo zniszczyły bolszewiki za PRL-u.

Ryzyko złych warunków geologicznych co może podrożyć budowę lub wręcz ją uniemożliwić. min. 50 000 . Jeśli miejscówka to ma to nie liczymy.

Podsumowanie. 40 tys
100 tys
800 tys
50 tys
Razem 990 tys

WARTOŚC MIEJSCÓWKI 7 tys.
Jeśli właściciel ma badania zrobione za 25 tys. to zarobił już 25 tys.
Jak ma projekt za 40 tys. zarobił dodatkowe 60 itd.

Nik nie wyj...bie kasy w ciemno , to niech lepjej jedzie do Las Vegas , przynajmniej wrażenia niezapomniane.

Jeśli do miejscówki jest 50 ha , to brać geodete i robić podział na 300 m2 dla MEW i 49,97 ha dla świnopasa.

Wiem , że to jest bolesna prawda dla kogoś kto ma troche gruntu przy wodzie , ale tak to wygląda z punktu widzenia inwestora.

Z utesknieniem czekam na komentarze.
Umiem inwestować , czy raczej leszcz ze mnie.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 19:37 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

walnołem sie o 10 tys. to mo żecie badania geologiczne lub projekt pomniejszyć o tę wartość.
Będę zajadle negocjował.
Kiedyś arab na suku wyzwał mnie , że okradam jego dzieci , to chyba mi się urwać z ceny 10 tys.
Arab w końcu sprzedał ;)

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:08 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

NickHeidfeld napisał(a):
Witam

Wyliczenie miejscówki jest banalnie proste.

Miejscówka na 300 MWh. czyli ok. 70 kW
Choć będę obstawał przy swoich MAX 5 latach , przyjmijmy 7.

300 MWh x 7 = 2100 MWh x 470 pln = 987 000 pln Wartość produkcji

Koszt uzyskania pozwoleń - minimum 40 000 - jestem inwestorem z prawdziwego zdarzenia i wynajmuje do tego profesjonalną kancelarię , natomiast w tym czasie ja zarabiam kapitał na MEW

Projekt szacuje na 100 000 - też zamówiony w profesjonalnej firmie np. u Pana Puchowskiego - bo on sie dobrze na tym zna i ma szacun w środowisku. Mogę wziąć kogoś mniej znanego , ale czy on to zrobi dobrze ?

Budowa też szacuje na jakieś 800 000 minimum .
350 kW w Przechowie kosztowało chyba 5 mln i wiele rzeczy tam było gotowych , ale też musieli odbudowywać to zo zniszczyły bolszewiki za PRL-u.

Ryzyko złych warunków geologicznych co może podrożyć budowę lub wręcz ją uniemożliwić. min. 50 000 . Jeśli miejscówka to ma to nie liczymy.

Podsumowanie. 40 tys
100 tys
800 tys
50 tys
Razem 990 tys

WARTOŚC MIEJSCÓWKI 7 tys.
Jeśli właściciel ma badania zrobione za 25 tys. to zarobił już 25 tys.
Jak ma projekt za 40 tys. zarobił dodatkowe 60 itd.

Nik nie wyj...bie kasy w ciemno , to niech lepjej jedzie do Las Vegas , przynajmniej wrażenia niezapomniane.

Jeśli do miejscówki jest 50 ha , to brać geodete i robić podział na 300 m2 dla MEW i 49,97 ha dla świnopasa.

Wiem , że to jest bolesna prawda dla kogoś kto ma troche gruntu przy wodzie , ale tak to wygląda z punktu widzenia inwestora.

Z utesknieniem czekam na komentarze.
Umiem inwestować , czy raczej leszcz ze mnie.

Nie wiem czy umiesz ? Wg. mnie nie, brakuje tobie elastyczności i kawałka tortu dla sprzedawcy. Liczysz dobrze i cel potrafisz wyznaczyć, to jest ważne. Jak będziesz miał kasę na inwestycje to sprawdż czy umiesz.

Szam

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:20 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

No i jeszcze jedno, proponuję biznes - wsakazanie 10 miejscówek wg. zasad opisanych przez ciebie. Płacę zakonną marżę 100 %. To jest publiczna deklaracja.

Szam

Ostatnio edytowano piątek, 8 kwietnia 2011, 20:28 przez szam1953, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:27 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Problem z tym tortem polega na tym , ze wiekszość sprzedających myśli że inwestor ma cukiernie , pole na Kubie z czciną cukrową , mąkę za darmo no i hindusa do zap... w tej cukierni , tak jak tamten powyżej do pilnowania MEW.
Można coś dołozyć , ale niech posiadacz gruntu wykaże się choć chęciami , że zrobił badania ,albo chociaż konsultował z kimś znanym w środowisku ... A tu qwa myślą ,że trafili gościa ze zrytym beretem na MEW i kupi im apartament w Aspen na zime , drugi na Lazurowym na lato , 2 mercedesy jeden w Aspen drugi we Francji no i przynajmniej abonament w Air France na przeloty , ale lepiej prywatnego jeta bo latamy kiedy chcemy no i nie mieszamy sie z plebsem ...
A tu Qwa miejscuwka na wątpliwe 100 kW ;) ;)

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:29 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

miejscówka sorry ale mnie poniosło
tacy są oferenci ...

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:32 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Teraz to już pieprzysz jak słoń żyrafę. Obywatelu nie pieprz bez sensu :!:
A może ty chcesz w branży robotę dostać i wykazujesz się teraz ?

Szam

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:47 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Znam dość dobrą lokalizację , jest to młyn na sporej rzece.
Możliwe do osiągnięcia nawet 120 kW.
Jednak problem polega na tym , że jest 2 spadkobierców i jeden chce sprzedać , a drugi na złość pierwszemu nie.
Padła propozycja 1 mln. Ni huhu ....
Może przy propozycji 10 mln. by sie pogodzili , ale wtedy sensu ekonomicznego brak jakegokolwiek nawet przy założeniu 15 lat zwrotu.
Tak to wszystko stoi z 8 lat , woda płynie bokiem a oni sie kłócą.
I jak tu nie dojść do wniosku , że sprzedawcy mają nirówno pod sufitem.
Gdyby każdy znich te swoje 0,5 bańki wrzujcił na konto i kłócili by sie dalej tak samo 8 lat , wyglądali by finansowo zupełnie inaczej ...
I nie jest tu problem , że inwestor by zarobił , tylko dlaczego ten drugi spadkobierca ma mieć też te 0,5 bańki ...

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:51 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

szam1953 napisał(a):

Szam

No to ile jest warta w/g szanownego Pana lokalizacja na teoretyczne 300 MWh ?

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:53 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Znowu jak słoń żyrafę, gdyż jak uzgodniliśmy wcześniej, czas zwrotu inwestycji to max.7-8 lat, to dlaczego chcesz uwzględnić 15 letni ?

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 20:59 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

NickHeidfeld napisał(a):
szam1953 napisał(a):

Szam

No to ile jest warta w/g szanownego Pana lokalizacja na teoretyczne 300 MWh ?

To jest akurat proste, oczywiście jak najmniej, jednakże max. tyle żeby cała inwestycja miała max. 7-8 letni okres zwrotu.

Szam

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 21:11 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Nick zasuwasz z tekstem jak młody wilk, mnie wygląda na to, że jeszcze przed tobą wiele prób nieudanych polowań, wiesz na co polujesz ale jeszcze nie umiesz za gardło złapać.

Szam

P.s. Powtórz lekcję o cukierniach.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 21:36 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Nic na siłę , wszystko młotkiem ;)
Jak na razie zupełnie dobrze sobie radzę w innch branżach i MEW ma byc tylko jedna z wielu nóg i to na moich warunkach a nie naczyichś ..
Jak sie nie uda nie będę płakał , ale też nie będę przepłacał ...
Zawsze mam szanse , na to że jakaś wdowa tanio spusci przyzwoita elektrownię bo nie będzie umiała się tym zając ...
Wszak stara gwardia sie starzeje i wykrusza ...

A jesli chodzi o 15 lat nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem.
Gostków nie godzi nawet 1 mln. pln może propozycja 10 mln by ich pogodziła bo podobno każdy ma swoją cenę ... ale dla mnie złożenie takowej było by lekkomyślnością , a wręcz głupota . To poczekamy , az jeden ze spadkobierców uda sie do krainy wiecznych łowów ... 50/100 że będzie to ten co niechce sprzedać.

Jan Kulczyk inwestuje w elektrownie węglową na Ukrainie , która ma sprzedawać prąd do PL. Czyli chłopaki wiedzą gdzie leżą konfitury.
Jeśli 8 letni okres zwrotu jest cool , to mieli by kase na wykupienie wszystkich lokalizacji w PL i pobudowanie elektrowni w max. 2 lata na wszystkich lokalizacjach. A jednak tego nie robią.
Czy wątpimy w ich analityków , i umiejętności robienia interesów ?
Ja nie.
Bo finansowa opłacalność jest max. 5 lat okres zwrotu.
I tej wersji będę się trzymał.
Dziekuję za uwage .
Dobranoc.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 21:46 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Nie jest tak jak piszesz, podpierasz się medialnymi autorytetami. Brakuje Tobie własnych przemyśleń i koncepcji. To nie wróży nic dobrego. Mieszasz wielki biznes , który zadowala się zwrotem 4-5 % rocznie od kapitału z drobnym biznesem. Tak na marginesie porównanie analiz fachowców Kulczyka do inwestycji na 120 kW jest pirdo... leniem żyrafy przez słonia.

Szam

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 21:53 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

To ten wielki biznes sieciowy Tesco , Real itd będzie tworzył sieci małych sklepów osiedlowych 1-2 osobopwych po to aby zgarnąć z rynku pieniądze od tej grupy nabywców.
Jeśli jest biznes w skali małej to dziś w to równiez inwestuje ten wielki.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 21:57 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

W GB 85 % rynku FMCG jest w posiadaniu 3 firm.
I w małym hrabstwie , na wsi można spotkac wielki sklep sieciowy w skali micro. Tak wygląda dzis wielki biznes.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 22:00 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Nick , masz perspektywy, ale nie rozumiesz jeszcze biznesu, ani tego mikro ani tego makro. Przyznaję jednak, że twoje wyceny mikro MEW są trafne, na lokalizacje masz propozycje biznesu z zakonną marżą. Jeszcze tylko ceny urzędowe na zabawki musimy ustalić.

Szam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1