Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: MEW w Grodzisku
PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 00:13 
jestem tu nowy

Od jakichś 2 miesięcy mała elektrownia wodna powstaje na rzece Skawie w małej wsi Grodzisko (gmina zator, woj. małopolskie). od lat jest tam jaz na rzece. Kto buduje? nie wiem. Jakaś osoba prywatna.

Na razie jeszcze efektów budowy za bardzo nie widać ;). Ale kiedyś tu jakieś fotki podeśle, a jak nie to na pewno pojawią się na stronie miejscowości Grodzisko

Jest tam mały temat na forum poświęcony tej budowie

MEW

mam pytanie, macie elektrownie i znacie sie na tym, bo ludzie we wsi denerwują się że będzie zakaz kąpieli w takim pieknym miejscu gdzie w lecie przyjeżdza tyle ludzi. Więc jak to jest można się kąpać koło elektrowni czy nie?

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 11:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Kiedyś dawno temu jeden mój znajomy dłubał coś przy turbinie, i się poślizgną, stracił równowagę i wylądował w górnej wodzie. Chwilę później prąd poniósł go poprzez szandor do wody dolnej, niewiele pamięta z tego pływania ale żyje i ma się dobrze.

PS pewno kolejny zwariowany ekolog któremu przeszkadza linia energetyczne w odległości 500 metrów od domu, a nie przeszkadza mu telefon komórkowy trzymany przy samym uchu.

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 13:37 
jestem tu nowy

no spoko tylko nikt z turystów nie będzie gmerał w turbinie ;)

jaz na którym powstaje elektrownia jest sporą atrakcją turystyczną i ludzie się martwią... (fotka poniżej)

Zdjęcie z wakacji (jaz)

chodzi o to czy w okolicach takich elektrowni jest całkowity zakaz kąpieli, wyznacza się jakąś strefę bezpieczeństwa? :) czy np. nie ma w ogóle wstępu na jaz na którym elektrownia się znajduje?.
Skawa to nie tak mała rzeczka jak widzę tutaj na niektórych zdjęciach w galerii z elektrowniami.

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 16:46 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam pana Piotra o ile sie nie myle :) czyli Mlodego.

Wiec "mlody" to nie jest zaden ekolog tylko mieszkaniec miejscowosci co potwierdzam :)
Ja przez przypadek wpadlem na ten jaz. Mlodego podchodzilem przez miesiac aby wypytac sie co i jak jak wyglada woda itp. Z tego co wiem ok 12 km wyzej czyli w Wadowicach przeplyw SSQ wynosi 11 m3/s pietrzenie obecne tak jak jest teraz wynosi 3,5m, sadze ze docelowo spad wyniesie 5 moze wiecej bez ingerencji w dotychczasowy jaz czyli bez podniesienia pietrzenia (fajna moc wychodzi z obliczen).
Przed Sylwestrem bylem osobiscie w Grodzisku zobaczyc to "cudo" spotkalem osobe ktora duzo wie na temat jazu i okolic. W trakcie rozmowy dowiedzielem sie ze niestety jaz jest juz zajety :cry: :cry: :cry: i w przyszlym roku rozpoczynaja sie prace przy budowie elektrowni, co widac czynia skoro do nas zawitales.
Wiec kapac bedzie sie mozna tak jak do tej pory przed jazem, za jazem hm ... tak jak do tej pory bedzie sie mozna kapac wlasciwie moczyc nogi tylko wtedy gdy bedzie duzy przeplyw wody bo wiekszosc wody bedzie polykala turbina i oddawala czyli spust wody bedzie za mostem. Zmieniona zostanie tylko prawa czesc rzeki lewa tam gdzie jest skarpa i spust z jazu zostanie nie naruszona.
Za 3 lata nie bedziecie sie musieli martwic o potopy bo powstanie Swinna Poreba i przeplyw bedzie staly nie wiem jak bedzie z woda do kapieli bo przeplyw ma byc 6,8 m3/s nie wiem ile bedzie u Was czyli czy wystarczy na przelew.
Kapac bedzie sie mozna pod warunkiem ze nikt nie bedzie wchodzil do elektrowni :D przed elektrownia bedzie krata wiec nikt nie zostanie wciagniety. Ile tej wody bedzie przelewac sie nad jazem mozecie sprawdzic w operacie wodnym w starostwie w Oswiecimiu.

Jest dwoch inwestorow jednen to wlasciciel MEW z Szaflar druga osoba z Radomska czyli prawdopodobnie osoba z forum ktora robi automatyke do MEW (nie bede wymienial nicka - czyli nie bede robil krypto reklamy :)

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 18:34 
jestem tu nowy

radek napisał(a):
Witam pana Piotra o ile sie nie myle :) czyli Mlodego.

Witam również i racja Panie Radku, nie myli się Pan (jaki ten świat mały) :)

Postanowiłem poszukać coś na ten temat, gdy zaczęły się dyskusje o przyszłości tego miejsca wypoczynkowego i trafiłem właśnie tutaj.
Fajnie jak jest tu gdzieś być może inwestor (może coś nam tu opisze na temat tej elektrowni? - niektórzy mieszkańcy są zainteresowani), chociaż już Radek dużo napisał.
Z tym kąpaniem się to na pewno optymistyczna wiadomość, dla wielu osób. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. :)

A Świnna jak Świnna czekamy od 20 lat poczekamy jeszcze 3 ;). Najgorsze powodzie chyba już były...

Myślałem że znajde tutaj w galerii jakieś zdjęcia elektrowni na podobnym jazie (jak to ma wyglądać) ale.. no.. zadnego obiektu na tych zdjeciach nie moge sobie nijak wyobrazic w Grodzisku.

PS. Radku też maż "syndrom MEW", jak inni tutaj? i szukasz dalej? ;)

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 19:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

ta wiadomosc potwierdzila moje przypuszczenia :)
podobna elektrownia czyli jednego z wlascicieli z szaflar jest w linku z mala roznica w Grodzisku jest juz pietrzenie a to co na zdjeciu to musialo byc budowane czyli duzo kosztowalo.
budynek elektrowni to taki maly budynek wielkosci malego domu czyli drugie zdjecie od dolu tak to mniej wiecej ma wygladac tylko ze kanal wylotowy ma byc dluzszy ok 40-60 m za most. a budykek oddalony ok 10-15 m od sciany jazu.
Juz pisalem na forum ale nikt nie przyznaje sie do elektrowi zreszta mozesz sam sprawdzic kto jest inwestorem na zoltej tablicyktora powinna byc umieszczona w widocznym miejscu z planami takze mozesz sie zapoznac wystarczy porozmawiac z osobami z budowy.

PS. energia ktora zostanie w elektrowni zapewni prad do calej miejscowosc i i nie bedzie musiala isc na Slask jak dawniej woda :wink:

Zrob wiecej zdjec bedzie pamiatka dla potomnych :)

Po zobaczeniu jazu w Grodzisku dostalem ataku syndromu MEW :) a wczesniej tylko chorowalem. Po zobaczeniu jazu i informacji ze jaz jest zajety, atak mnie opuscil i zostalem prawie wyleczony z MEW (po przyjezdzie z Grodziska mozna powiedziec ze wpadlem w dolek - co moze potwierdzic Ryszard)

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 20:52 
jestem tu nowy

Tak na tych zdjęciach dużo lepiej wszystko widać tylko, że tam widzimy na środku tego jazu tabliczkę z napisem "zakaz kąpieli" :?

I zrobię więcej zdjęć, może się nawet jutro przejdę z aparatem, bo coś tam w ostatnich dniach większy ruch się zrobił, ale i tak budowa jest w fazie początkowej (żeby mnie tylko nie wyprosili z terenu budowy :roll:)

Co do tego gdzie pójdzie prąd to każdy ma inne zdanie.

Dzięki Radek za wyjaśnienie tego i owego :)

Zwariowany ekolog - kto wie.. może kiedyś nim zostanę..

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 21:09 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

wiesz teraz do tej pory takze nie mozna bylo sie na jazie kapac, policja mogla gonic bo to bylo dzikie kapielisko. Na zdjeciu widac zakaz kapieli dlatego aby ktos z kapiacych sie czasem nie wpadl na genialny pomysl i nie bawil sie w okazywanie milosci nozem na gumowym jazie w stylu "kocham Jadzie", czyli umiescil tabliczke aby zabepieczyc sie przed dodatkowymi wydatkami na remont jazu gumowego.

Przed wejsciem na budowe warto zapytac sie czy mozna wejsc i zrobic zdjecia dla potomnych :lol: :lol:

A prad bedzie plynac tak jak plynie woda po najmnijszej lini oporu, czy prad poplynie do Grodziska czy do Zatoru, Oswiecimia Katowic itd zalezy kto blizej wytworcy wlaczy przyslowiowa zarowke. Z cala pewnoscia wiadomo gdzie poplyna pieniadze za prad - do wlasciciel i US :)

PostNapisane: środa, 14 lutego 2007, 23:16 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Nie jeden by sie podłamał jakby sie dowiedział ze mu ktos wczesniej lokalizacje zajął.

PostNapisane: czwartek, 5 lipca 2007, 07:26 
jestem tu nowy

Witam,
Przywitam się, bo to mój pierwszy post :)
Tez powoli dojrzewam do szukania lokalizacji... obym zdążył ;)

Ciekawi mnie na jakiej podstawie twierdzicie że ta elektrownie buduje właściciel elektrowni w Szaflarach, skoro na zdjeciach tablicy z budowy jest zupełnie inne nazwisko....

Pozdrawiam
Mariusz

Strefa czasowa: UTC + 1