Witam wszystkich forumowiczów! Temat stary jak to forum ( a może starszy) czyli wyliczenie przełyku turbin. Piszę pierwszy raz na forum choć jestem jego wiernym czytelnikiem od kilku lat i przeczytałem prawie całe. Moje pytanie dotyczy obliczenia przełyku turbin. Obydwie turbiny pochodzą z 1922 roku, producent nieznany (firma niemiecka-napisy na smarownicy), Francisy poziome pracujące na spadzie 4 metrów i średnicach wirnika 450 mm i 550 mm. Wysokość łopatki aparatu kierowniczego w turbinie większej wynosi 13,5 cm a w mniejszej 10 cm. Obroty turbin na luzie wynoszą 264 obr/min a pod obciążeniem 138 obr/min. Chcę wyliczyć przełyk aby poznać prawdziwą moc turbin i przestać się już zastanawiać czy da się z nich "wycisnąć"

więcej mocy, czy ewentualne przyczyny słabszej pracy leżą gdzie indziej. Czytałem po wielekroć Poradnik MEW ale powiem szczerze, że o przełyku turbin jest tam niewiele no i te wzory...i tabele.... Wiem, że istnieją takie tabele parametrów poszczególnych typoszeregów turbin poszczególnych producentów (np. Kryzel Wojakowski) ale tutaj producent jest nieznany. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Z góry za tę pomoc dziękuję.