Witam Kolegę Sasze..
Dawno nic nie skrobałem na forum wiec podpowiem ci jak to wygląda..
Na początek napisz, w jakiej grupie taryfowej jesteś, bo z tego, co wiem to przy takiej mocy, jaka ty masz nie jest wymagany modem do odczytów zdalnych, ale o tym potem jak napiszesz, jaka grupa..
Dalej pisząc kontaktowałem się pisemnie w sprawie odczytów zdalnych z URE dostałem odpowiedź satysfakcjonującą mnie
Wiec ENEA & inne żądają modemów itd...(gsm telefon brak mowy o łączu stałym, ale to inna kwestia) przez głupia inst. ruchu ENEA SA a zatwierdzona przez URE musimy spełnić wymagania celem odczytu zdalnego, lecz cały bajer w tym ze mamy dowolność wyboru Licznika urządzeń, w instrukcji napisane jest ze odczyt ma następować dobowo, co 24H, dobrze dla nas, iż dowolność wyboru urządzeń a co za tym idzie Prot.Transmisji itd. Prawie każdy producent liczników i oprogramowania do niego używa innych Prot. Transmisji wiec Enea ma BIG problem próbując nam wytwórcom narzucać liczniki i urządzenia firmy, która im pasuje z odp. Prot. Transmisji itd.. (jest jeszcze Kika innych ciekawostek, ale nie będę tu pisał) Jest to, ewidętne łamanie prawa w związku z praktykowaniem Monopolu i sięganiem nam do kieszeni!! Nie jest to dopuszczalne i URE zatwierdzając obowiązującą ins. Ruchu nie zgadza się na takie praktyki.
Dalej liczniki i osprzęt firm, które narzuca Enea SA są z reguły dużo droższe od innych o podobnych lub identycznych parametrach, lecz niedających możliwości odczytu zdalnego dla ENEA SA przez ich oprogramowanie, â ale to ich problem nie nasz
Z tego, co piszesz Sasza powiesiłeś dokładnie to, co chcieli, ale cóż, skoro już wisi i maja problem z odczytem to musisz sprawdzić czy nie leży on po twojej stronie, ja sugerowałbym kontakt z firmą licznika i próbę wejścia na niego przez ich serwis i sprawdzenie czy działa..Jeśli próba będzie pozytywna to wtedy faxem do Enei ze układ jest sprawny i działa i niech się bujaja, ale jeśli nie to i tak ENEA w większości przypadków odp. za konfigurację tych urządzeń, bo sami je programują i wieszają wiec to do nich należy zdiagnozowanie przyczyny i Ew. jej usunięcie.
( z ta config. Liczników itd.. to też ciekawy temat ciekawe czy któryś z kolegów zastanawiał się, czemu kupujący tu ENEA SA sam dokonuje plombowania config. Licznika itd. Jest to spółka z udziałem skarbu państwa wiec w części prywatna, dlaczego nie robi tego jakiś urząd państwowy Ew. firmy z certyfikatem i uprawnieniami i niebędący strona..?? Czy my producenci mamy wierzyć na słowo firmie, która kupuje odnas Energie, że licznik jest dobrze zaprogramowany itd.?? to tak jak byśmy byli kupującym w sklepie i ustawiali kasy fiskalne a sprzedawcy niewolono byłoby ingerować?. Może ten wątek się rozwinie)
Pozdrawiam ..
_________________ skype praktykant897
WP hydroenergia1
Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi 
|