Od niedawna zacząłem interesować się MEW a tak się składa , że posiadam stary młyn w dalszym ciągu użytkowany i chciałbym otworzyć swoją własną MEW. Mam 2,6m spadu a przepływ jest dość mały bo około 1m3/s, przed młynem mały zbiornik wodny tak około 0,5 ha i 2 jazy jeden na młynówkę, a drugi można nazwać retencyjnym

. Posiadam też turbinę wodną typu Franssis 900 ale zdało by się ją wyremontować. Około 5 km przed swoim zbiornikiem mam duży (naprawdę nie wiem ile może mieć hektarów) zbiornik retencyjny należący do melioracji która w ostatnich dwóch latach zaczęła zmniejszać mi ilości wody, myślę że to za sprawą nowego kierownika może mnie nie lubi, dwa lata temu z wodą nie było problemu po prostu była 24h na dobę a teraz jaz retencyjny praktycznie przestaje być używany. Chciałbym otworzyć własną MEW tym bardziej , że nie muszę się starać o lokalizację. A moje pytanie brzmi czy melioracja dozować mi takie ilości wody jakie chce?Czy warto się kłócić? I czy to będzie rentowne przedsięwziecie? W końcu ten zbiornk był budowany w celach retencyjnych a teraz służy rekreacji. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc.