Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 19:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 18:02 
jestem tu nowy

Witam.
Mój pierwszy post na forum. Jak prawie wszyscy na tym forum zachorowałem na syndrom MEW :)

Prosił bym o wycenę takiej mewki:

Spad 6,6m
Turbina Kaplana 500mm w spirali
NSQ - 0,3 m 3/s
SSQ - 0,8 m 3/s
SWQ - 2,5 m 3/s
Moc 75KW

Jaki może być średni miesięczny zarobek z tej elektrowni? Oczywiscie w przybliżeniu. No i oczywiscie jej wartosc.
Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 19:35 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

To 75 kW to trochę dużo, i chyba tylko przy przepływach ok 1,6 m3/s, (Średniorocznie pewnie wyjdzie jakoś 40 kW), ale jeśli tak jest to miesięcznie wychodzą 54 MWh. Wg mnie to minimum jakieś 16 tys zł.

O wycenie lokalizacji muszą wypowiedzieć się inni uczestnicy forum, bo ja niestety nie wiem, ale na cenę ma wpływ wiele czynników: miejscowość, jakieś zabudowania, dojazd itp...

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 19:40 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Chciałbym się podpiąć do tematu i mam takie pytanie . Ile można wyciągnąć z kiosku warzywnego jak go postawię na ulicy Legnickiej we Wrocławiu. taki nie duży kiosk 6m na 3m , no i ile może kosztować postawienie takiego kiosku. :evil:
Przepraszam za złośliwość ale nie mogłem już wytrzymać.
Dołączyłeś na forum 14.02 i tego samego dnia zadajesz pytanie , poczytaj forum to może zrozumiesz ,że nie ma na twoje pytanie odpowiedzi . Jestem daleki od tego aby Cię krytykować , zniechęcać itp. ale naprawdę tutaj jest trochę informacji o budowach i związanych z tym problemami.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 19:48 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

tomil19 napisał(a):
To 75 kW to trochę dużo, i chyba tylko przy przepływach ok 1,6 m3/s, (Średniorocznie pewnie wyjdzie jakoś 40 kW), ale jeśli tak jest to miesięcznie wychodzą 54 MWh. Wg mnie to minimum jakieś 16 tys zł.

O wycenie lokalizacji muszą wypowiedzieć się inni uczestnicy forum, bo ja niestety nie wiem, ale na cenę ma wpływ wiele czynników: miejscowość, jakieś zabudowania, dojazd itp...

Tomil19 dlaczego nic nie powiesz człowiekowi o kosztach budowy?

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 20:07 
jestem tu nowy

Troche źle się wyraziłem. Nie chce budować od podstaw tylko tylko kupic mewkę o w/w parametrach (sprawną, na chodzie). Temat założyłem aby wiedzieć jaka jest jej prawdziwa wartość. Wiem o tym że wpływa na to wiele innych czynników niż to co podałem w poprzednim poście.

//co do czytania forum, do jestem tu juz ok. miesiąca i powoli wszystko czytam, a zarejstrowałem sie dopiero dzisiaj :P

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 20:34 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Moim zdaniem ponownie źle się wyraziłeś. Wycenę robi sprzedający lub rzeczoznawca na zlecenie sprzedającego lub kupującego. Napisz jaka jest cena wywoławcza, zamieść jakieś fotki i wtedy pytaj czy warto za to tyle zapłacić. Ale nawet wtedy odpowiedzi jakie uzyskasz mogą być niewiarygodne.

PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 21:58 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

e-11... a dlaczego mam powiedzieć...? Sam jeszcze nie budowałem... dlatego lepiej jak się wypowiedzą Ci co kupowali albo budowali...

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 06:39 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Widzisz "miku" gdybyś tak coś troche wiecej dla forum, jakieś sugestie, przemyślenie, coś inni by sie dowiedzieli od Ciebie to było by łatwiej. A tu wpadasz i "dajcie wycenę". Kilkakrotnie radziłem takim początkującym na forum i prywatnie a potem oni "ani be ani me ani kukuryku".
O wycenach wiele na forum nie ma, wyliczenia przychodu są. Jeżeli mew jest istniejaca to jej miejsce położenia nie ma wpływu na cenę, to nie jest budynek mieszkalny. I nie chodzi tu o koszty budowy tylko o to co ona daje. Granicą cen jest powiedzmy 7 lat. I jak jestem na forum czwarty rok to tylko raz taką dane wyczytałem.
MIKU odezwiesz się tu jeszcze?

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 16:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

tomil19 napisał(a):
e-11... a dlaczego mam powiedzieć...? Sam jeszcze nie budowałem... dlatego lepiej jak się wypowiedzą Ci co kupowali albo budowali...

Właśnie dlatego co napisałeś , sam nie budowałeś więc przypuszczam,że i nie użytkowałeś więc nie chcesz mówić o kosztach budowy ale ile można wyciągnąć z mewki to i owszem, proszę bardzo około 16 tyś miesięcznie.
Przecież człowiek jak przeczyta 16 tyś to szefowi pokaże środkowy palec , poleci po kredyt , teściową da w zastaw a potem - potem przyjdzie suche lato.
Panowie więcej szacunku dla wody i rzeki bo rzeka ma w dupie nasze kredyty i dalej płynie jak chce.

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 19:31 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Przecież nie napisałem, że będzie miał na 100% 16 tys... Miku napisał konkretnie że 75 kW, więc jesli tak by było to te 16 tys mógłby dostać, a poza tym napisałem że średniorocznie wychodzi jakieś 40kW z tych danych co Miku podał na początku...

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 20:31 
jestem tu nowy

narek napisał(a):

O wycenach wiele na forum nie ma, wyliczenia przychodu są. Jeżeli mew jest istniejaca to jej miejsce położenia nie ma wpływu na cenę, to nie jest budynek mieszkalny. I nie chodzi tu o koszty budowy tylko o to co ona daje. Granicą cen jest powiedzmy 7 lat. I jak jestem na forum czwarty rok to tylko raz taką dane wyczytałem.
MIKU odezwiesz się tu jeszcze?

No oczywiście :) 75 kW to max ile może uciągnąć ta elektrownia, więc tomi19 ma rację co do miesięcznego zarobku. Zaraz zapodam zdjęcia.

// Zdjęcia dodane
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 22:14 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Że tak z ciekawości zapytam, czy ta elektrownia wytworzyła jakiegoś kW, a może te wyliczenia to czysta teoria. I jeszcze zastanawia mnie dlaczego ktoś chce sprzedać taki złoty interes, a może on nawet srebrny nie jest?
Najważniejsza jest praktyczna wiedza, a nie teoretyczne dochody.
Ale pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 22:32 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Zewnętrznie ładnie zrobiona i chyba z unijnych pieniędzy patrząc na tablice inwestycji. Pisałeś ,że elektrownia pracuje to nic prostszego jeśli ktoś chce sprzedać to przyjrzyj się fakturom za energie powinien bez problemu udostępnić dodaj świadectwa pochodzenia odejmij koszty (podatki , opłaty dzierżawy) dodaj jakiś procent ryzyka i zastanów się jak długo możesz czekać na zwrot zainwestowanych pieniędzy. Przy obiekcie pracującym to już sama matematyka i ekonomia. Powodzenia
Tak jeszcze wpadło mi do głowy , widzę tam licznik cyfrowy przygotuj sie z obsługi tego licznika i chyba jednym z parametrów tego licznika jest suma energii oddanej do sieci po tym też będziesz wiedział ile elektrownia wyprodukowała.

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 23:24 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Ale z wodą to tam cieniutko, no i tego spadu 6,6 m nijak nie mogę dostrzec. Więcej tam teorii niż realizmu. A tak w ogóle jeżeli inwestycja finansowana z dotacji unijnej to czy nie trzeba użytkować przez dłuższy okres czasu? (był jakiś biznes plan i te sprawy), czy można po roku sprzedać? Koszt betonów to ok 250 tyś. netto. Koszt turbiny w zależności od producenta (wystarczy sprawdzić kto wyprodukował i zwrócić się do wytwórcy o podanie ceny).

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2008, 00:39 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Faktycznie niewiele tej wody, tym bardziej że fotki są z końca listopada...
no i tych 6,6 m faktycznie nie widać na tych fotkach... więc najlepiej, jak to napisał e-11, zerknąć na faktury lub na ten licznik...

powodzenia

Strefa czasowa: UTC + 1