Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2008, 11:31 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Witam Wszystkich po dłuższym braku aktywności i jak to najczęściej bywa zwracam się z prośbą o odpowiedź na kilka pytań:
1. Czy jest ktoś na forum kto wykonał turbinę na własną rękę i ewentualnie może podzielić się jakimiś spostrzeżeniami (koszty, napotkane problemy, itp.)
2. do ogółu grupowiczów, czy możecie się podzielić informacją dotyczącą koszów związanych z budową mew tj. ile Was kosztowała taka a taka turbina, automatyka, itp.?
3. ile Płaciliście za wykonanie operatu?
Prosząc o odpowiedź powyższe pytanie śpieszę z wyjaśnieniem, iż przewertowałem forum i raczek konkretnych odpowiedzi na te pytania nie ma odpowiedzi, jednocześnie jeśli mamy wdawać się w beznadziejną polemikę to uznajcie ten post za nieważny.

PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2008, 15:36 
zaawansowany elektrowniarz

ad. 1. Są na pewno. Wiem że Michał robił lewara sam na podstawie gotowego projektu. O ile mnie pamięć nie myli to tylko wirnika nie robił. Ale napewno jest więcej taki ludzi. Sam osobiście znam z mojej okolicy jednego.
ad. 2. Myślę że bezpośrednio musisz siekontaktować z użytkownikami bo na forum ogólny szczegółowych informacji raczej niedostaniesz. zresztą jeśli nawet to nic nie będą mówić bo każdy obiekt ma swoją specyfikę. A ponato istnieją rózne alternatywne rozwiązania różniące się ceną.
ad. 3. Opetrat to koszt od około 1 tyś do parunastu tysięcy. zależy od tego na co ma być ten operat, a co za tym idzie od jego zawartości i od dostępnych materiałów, map, charakterystyki hydrologicznej itp.
Operat to jednak nie wszystko - na piętrzenie wody albo na współzależne korzystanie wymagana jest jeszcze instrukcja gospodarowania wodą bez niej pozwolenia wodnoprawnego nie dostaniesz. A koszt instrukcji może być większy od operatu - choć nie musi.
Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2008, 21:48 

Witam
jak już wodniakRZGW wspomniał robiłem turbinę lewarową na spad 2 m,b 825 mm wirnik, 26 kW moc max, 1,85 m3/s wody, która do dziś dzień sprawuje się bardzo dobrze, przez trzy lata eksploatacji wymieniłem paski choć nie były zużyte i kilka dni temu łożysko na generatorze bo dostało sie do niego troszkę wody. Cenowo kilkakrotnie taniej niż u producenta jednak nie wliczam swojej pracy.

Przykładowe aktualne ceny turbin polskich wykonawców np KAPLAN 900 mm klasyczny od 120 do 450 tyś sama turbina.
Co do cen operatów to raczej dla MEW operatu za 1 tyś zł nikt nie zrobi, u mnie cena za odnowienie starego operatu + instrukcja zaczyna się od 4 - 6 tyś

Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 09:11 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Wielkie dzięki za powyższe konkrety. Może ktoś jeszcze coś dożuci, a w szczególności odnośnie zmagań z budową turbiny (co, gdzie za ile, jakiś problemy, itp.). Może pomyślmy nad założeniem oddzielnego wątku pn.: "Budowa turbiny systemem gospodarczym"?

PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 19:30 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Hej
Ja remontuję dwa francisy. I szczerze powiedziawszy za wiele podpowiedzi nie ma. Paru życzliwych kolegów jest, to fakt i to bardzo budujący dla mnie, ale reszta która wie - nie mówi nic. Nie wiem właściwie czemu - i tak nie będę klientem (po co wozić złom kilometrami), a konkurencji też nie zrobię - robię je dla siebie.Więc nie widzę większych szans dla takiego wątku. Zastanów się nad remontem - zawsze łatwiej. O ile chcesz Francisa.
Pozdrawiam
Maciek

PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 08:21 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Szkoda że tak się dzieje. Ja tłumaczę to notorycznym brakiem czasu, chodź może jestem naiwny. Wychodzi na to, iż lepiej jest próbować rozmawiać bezpośrednio z życzliwymi grupowiczami, większa szansa na jakąś konkretną odpowiedź, tylko po co w takim wypadku forum.

PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 15:28 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Z jednej strony macie racje ,że mało jest praktycznych porad ale z drugiej strony to czy chcielibyście aby ktoś pisał sprawozdania z przeprowadzonego remontu turbiny. Zadajcie może bardziej sprecyzowane pytanie to i może odpowiedź się znajdzie

PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 21:27 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Max1 czy to ty chwaliłeś się patentem na regenerację wirnika we francisie?

Strefa czasowa: UTC + 1