Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest środa, 14 maja 2025, 04:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 01:49 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Spad 2m, przepływ w maju 800-1000 l/s, w grudniu 1500-1700 l/s (posiadam dane tylko z tych miesięcy), stary, zamknięty dla jakiegokolwiek ruchu, w niezłym stanie (z wyjatkiem drewnianej kładki) most. Nienajlepszy dojazd.

fotki są na stronce: www.picasaweb.google.pl/tomimew/mew

Według kalkulatora na kaplanie można wyciągnąc 13-27 kW (ile teraz płacą elektrownie, jaki to przyniesie zysk roczny?) A może lepsza byłaby jakaś śmigłówka lub banki-michela?
Zastanawiam się również czy nie powinny być jakieś dwie mniejsze turbinki, bo jedna może mieć w maju za mało wody a w grudniu część wody bezużytecznie będzie się przelewała przez stawidła (jak ktoś się orientuje to niech napisze za ile można teraz takie turbinki używane kupić).

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Ostatnio edytowano piątek, 4 stycznia 2008, 21:51 przez tomil19, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 13:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Witam, moim zdaniem warto, ale bez przesadyzmu i budowy komor..bo to przeinwestowanie...zawies tam dwie turbinki lewarowe, postaw jakis barak obok...i masz jakies 3 tysiace miesiecznie przy produkcji 12kw :) a jak wykręcisz wiecej...to bedzie na szkocką :)

Pozdrawiam

GG: 3708469

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 16:04 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Flooder, a czemu tam wyjdzie tylko 12 kW? Czy to wynika jakoś ze specyfikacji turbiny lewrowej? Zna ktoś może jakiś link do opisu jak dokładnie działa taka turbinka, bo niestety się nieorientuje, ewentualnie proszę o jakieś materiały na maila [email protected]

Czy 3 tys za 12 kW to nie za dużo? Niedaleko mnie jest mew 50 kW i właściciel mówi że osiąga ok 8 tys, co by oznaczało że za 12 kW wyjdzie ok 2 tys (no chyba że mnie oszukał :? )

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 19:25 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

czesc :) ja tylko przykladowo Ci podalem :) nie powiedzialem ze bedziesz mial 12... :) ale Ty napisales ze od 13-27 wiec licze najmniej :) jak Ci da 20 to pieknie ;)

A 3 tys za 12kw to nie jest za duzo tyle byloby z tych 12 :)

A swoja droga..lewary maja nieco mniejsza sprawnosc, ale koszt ich montazu jest malutki w porownaniu do turbin pionowych chce Ci sie budowac cala komore???

Pozdrawiam

aaaa a ten wlasciciel to albo Cie robi w rogi :) albo 50 ma tylko w nocy..jak mu sie przysni :)
z 50kw to mialby z 15 tysiecy....

Pozdrawiam :)

GG: 3708469

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 20:36 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Skupie sie na lewrach, bo prawdę mówiąc to zależy mi na ograniczeniu kosztów bo nie posiadam gotówki żeby sobie wybudować SUPER MEW, ważne żeby "ukręcić" troche złotówek a przy okazji jaka satysfakcja z posiadania choćby najprostszej mewki... :)

A ile orientacyjnie wynoszą koszty instalacji turbinek lewarowych?

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 21:23 
jestem tu nowy

Wiele pytań: :oops:
1. Jak daleko jest do najbliższej sieci elektroenergetycznej i czy zakład energetyczny podłaczy twoja MEW do niej.
2. nienajlepszy dojazd - jak przywieziona zostanie turbina i elektryka
Co do turbiny i rozwizania elektrowni (jeżeli przeliczysz że to się opłaci) zdecydowanie dałbym śmigłówkę (trzy łopaty nieregulowane)
Zobacz rozwizanie DR ZABERA na jazy zasuwowe może być najtańsze o ile konstrukcja jazu to wytrzyma. :D
co do ceny to różnie 30 tys używana byłoby OK tak myślę ale niewiem może się mylę pozdrawiam :lol:

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2007, 21:41 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Transformator jest w odległości ok 100-150m a w zakładzie elektroenergetycznym jeszcze nie byłem (podłączenie tej mewki "50 kW" o której pisałem wcześniej było załatwiane w tym samym ZE więc mam nadziej że jakiegoś ogromnego problemu nie będzie),

a dojazd ... - zjeżdżając z trasy ok 100m jedzie się polną ubitą drogą a potem jest mostek (masywny ale wąski) i lekkie niewygodne wzniesienie (myśle że jakieś betonowe płyty by załatwiły sprawe) - z tego co kojaże to chyba kiedys przejeżdżał tamtędy ciężki sprzęt do oczyszczania rzeki (ale to jakieś 10-12 lat temu)

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2007, 19:25 
jestem tu nowy

Zakład energetyczny może zmienic warunki podłaczenia do sieci i niooznacza to że 50KW została podłaczona to tweja automatycznie też zostanie. Musisz spełnić szereg warunków narzuconych przez zakład energetyczny.
Pytałem o dojazd poniewasz bez drogi dojazdowej nie dostaniesz pozwolenia na budowe.
Przy takiej inwestycji (mała produkcja wysokie koszty montażu) zakup turbiny uważam że jest nieopłacalny nawet używanej. Pomyśl o zakupie samego wirnika oraz projektu turbiny i wykonać we własnym zakresie (jeżeli masz możliwości) turbinki (rura ssaca, kolano itd) sprawność będzie bardzo niska ale będzie się kręcić.
Sterowanie umieścisz na którymś z filarów. W ten sposób ograniczysz koszty.
Kolejny problem to dzierżawa jazu musisz ustalić właściciela i od niego wydzierżawić jaz a za ile to już inna historia.
Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2007, 00:26 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Na początek witam nowych kolegów na forum ..
Dalej - Majster..

Jak już doradzasz to rób to dobrze bo z twojej wypowiedzi płynie sam pesymizm jeśli chodzi o ZE a co do turbiny to już przegiąłeś ..to tak kup 30 letniego malucha sprawność żadna pożytek niewielki a koszty utrzymania durze..zastanów się deko zaczym coś napiszesz ..
Nigdy nie opłacać się będzie inwestować w bubel z małą sprawnośćią koszt zabudowy jednakowy a dochód mikry .. utrzymanie też jednakowe ..
Jeszcze można dać Francisa poziomego jeśli chodzi o tanią używkę …zrobić remont i będzie chodzić długie lata ciesząc oko i kieszeń .następna rzecz to Ta nieszczęsna śmigłówka , masz widzę ograniczoną wiedzę na temat charakterystyki jej pracy i sprawności przy takich wahaniach wody od 800 do 1700 niezda zupełnie egzaminu jeśli obliczy się ją na np. 1500 l /s to przy 800 jej sprawnoścć będzie bardzo bardzo niska ,polecam małego kaplanka żeby nie ładować się w koszty (semikaplana)
I najlepiej lewar .
Co zaś się tyczy ZE jeśli te moce o których mówi tomil19 są realne to nie będzie żadnych problemów
25Kw to na „przedłużaczu” można przyłączyć :D
Inna sparwa jeśli idzie o koszty niestety licznik , kompensacja ,modem dziś to już standard ..
tomil19 przejrzyj forum znajdziesz niejedną dyskusje w tym temacie ..

Nie dyskutuj z nikim, kto ma nad Tobą pół litra przewagi :D

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2007, 11:10 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Praktykant zwrócił uwagę na ważną sprawę . Często pada pytanie o koszty i opłacalność MEW a jednocześnie o oszczędności jakie można poczynić przy budowie. Trzeba się zastanowić gdzie można zaoszczędzić . Zwróćcie uwagę ,że przy załatwianiu spraw papierkowych czy to 20kW czy 100kW robota jest ta sama . Koszt operatu dla 20 a 100kW mogą być różnice w cenie ale 20 - 50 kW chyba w cenie nie będzie żadnej różnicy a jeżeli już to niewielkie. Sterowanie i automatyka jest ta sama ,algorytm sterowania 20 czy 50 czy 100 kW jest taki sam. Największa różnica w kosztach to jest budowlanka i turbina bo inne będą dla 20 kW a inne dla 50kW. Ale jeśli chodzi czy wkładać w jedno miejsce wysłużoną o niskiej sprawności turbinę czy nowszą o lepszej sprawności i przystosowaną do zmiennych warunków to całkiem inna bajka . Tutaj musimy sobie zadać pytanie jak szybko chcemy zwrotu inwestycji, albo inaczej jak długo możemy poczekać na zwrot inwestycji. Zależy kto nas ściga za pożyczkę czy komornik czy ciocia Jadzia :D

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2007, 15:23 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

:D . Wtracę moje 3 grosze.
Od strony ekonomicznej łatwo stworzyć współczynnik efektywności inwestycji: nakłady+koszty eksploatacji + koszty napraw / przychody , liczymy to w przedziałach czasowych np. w 1 roku, 2, 3 ......do np 10.
Tak wyliczone w każdym roku współczynniki mnożymy przez siebie- w ten sposób otrzymujemy informację o opłacalności przedsięwzięcia w dowolnym przedziale czasowym np. 3 albo 7 lat, im mniejszy wskaźnik tym bardziej efektywna inwestycja. Porównujemy wskaźniki dla różnych rozwiązań technicznych. Wynik wskaże nam obiektywnie które rozwiazanie jest lepsze ze względów ekonomicznych. Często okaże się-szczególnie przy MEW o "cienkich" parametrach, że tak w przedziale 3, 5 jak i 10 lat, najbardziej opłacalny jest stary i tani Francis o sprawności 60 %.
No ale czynnik ekonomiczny to tylko jeden z czynników, jest jeszcze wiele innych np. upodobanie do nowoczesności albo i odwrotnie do zabytków techniki.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2007, 17:00 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Hej, to znowu ja

Zamieściłem 20 nowych fotek tej lokalizacji zdecydowanie lepszej jakości więc możecie lepiej się przyjżeć lokalizacji: http://picasaweb.google.pl/tomimew/Mew

Dziś przepływa tam ok 2 m3 tak bynajmniej wynika z kalkulatora:
http://www.inform.com.pl/mew_przeplywy.php

Mam takie pytanko:
Jak widać na fotkach od strony wody dolnej jest betonowa wylewka (długość ok 6m od mostu), jak w takim razie zamocować rure ssącą lub lewar? Czy jest taka możliwość aby ta rura ssąca była ponad powierzchnią wody dolnej (we wszystkich książkach o tematyce elektrowni wodnych rura jest zanużana pod powierzchnię wody)?

Druga sprawa jest taka ze spad liczyłem od wody górnej do wody dolnej na tej betonowej wylewce, a jak widać na fotkach z tej wylewki woda spływa jeszcze ok 50 cm - czyli jeśli by zamocować lewar taki długi aby był zanużony w wodzie za tą wylewką to spad wyniósłby 2,5m, dobrze myśle?

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2007, 19:18 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Zobacz jak wyglada elektrownia z lewarami http://mew.pl/coppermine/thumbnails/album=28.html
jedna lub wiecej wstawiasz miedzy przesla i gotowe :).

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2007, 19:19 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Hej
Za mało wiadomo o konstrukcji jazu, a raczej płyty wypadowej.
Do rozważenia dwa rozwiązania - wykorzystać skrajne okno jazu i posadzić poziomą turbinę na płycie wypadowej, z wybetonowaniem "wanny" za płytą (te 50 cm spadu), albo wykorzystać przyczółek po prawej stronie - za sukokiem i wywiesić z niego rury lewarów za płytę (tak samo wanna do wybetonowania) - takie rozwiązanie w którejś z elektrowni na stronie www.wtw.mragowo.pl jest do obejrzenia. Pewnie jest jescze sporo innych rozwiązań, ale akurat te mi się nasunęły. Lokalizacja fajna. Trzymaj się jej!
Pozdrawiam
Maciek

PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 21:33 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Architekt ze mnie żaden ale Paintem umiem się posługiwać więc może ktoś oceni czy dobrze kombinuję z tym lewarem:
www.picasaweb.google.pl/tomimew/plany

Zamieściłem też fotki innej lokalizacji H=1,7m Q=1m3
www.picasaweb.google.pl/tomimew/mew2
co myślicie o tym?

Ile kosztują lewary? Pisałem maila do WTW Mrągowo ale jeszcze nie odpisali, a "michal" na tym forum (turbiny-lewary) napisał że własnej konstrukcji wyniosło go 31 tys

PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 22:45 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Jeśli dobrze rozumiem twój rysunek "Picaso" to chyba chcesz lewar postawić w jednym z przęseł. Sprawdź w Rzgw jeśli rzeka jest ich czy pozwolą ci zawężać światło jazu. Jeśli pozwolą na coś takiego to zastanowił bym się na twoim miejscu czy nie lepiej wstawić turbinę przepływową bezpośrednio w przęsło.
Co o takim rozwiązaniu myślą pozostali ze społeczności?
A swoją drogą to te lokalizacje u Ciebie sieją czy co :?

PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 23:10 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

w różnych miejscach przeczytałem że na spad ok 2m najlepsze są lewary więc tak sobie wymyśliłem a jak wyjdzie to zaboaczymy... (jeśli wogóle wyjdzie :? )

W moich stronach ludzie raczej się nie interesują tematyką mew więc takie lokalizacje gdzieniegdzie stoją niewykożystywane, obie których fotki zamieściłem są w odległości ok 2 km od siebie

PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 12:04 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Mam kolejne pytanko:
Jaka musi być minimalna głębokość wody dolnej w miejscy zanurzenia lewara, od czego zależy itd?
W tej lokalizacji: www.picasaweb.google.p...mimew/mew2
niestety od strony wody dolnej też jest betonowa wylewka a na niej ok 50 cm wody, czy taka głębokość wystarczy żeby zanurzyć lewar czy trzeba go wydłużyć za tą wylewkę (ok 7m) ?

Tak na marginesie: nieźle wygląda ten lewar własnej roboty w Wolicy http://www.eo.org.pl/index.php?page=eow ... =9&id=1291

PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 20:19 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Witam, fajnie że podoba Ci się moja turbinka :D Gdybyś potrzebował jakiś informacji to 505 176 479 lub skype: kubek47

Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 23:19 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

sam robiles turbine ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1