Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 23:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wielka prośba
PostNapisane: czwartek, 15 marca 2007, 22:08 
jestem tu nowy

:cry:
Witam!
znalazłem państwa stronę w internecie i postanowiłem napisać, gdyż mam problem. Otóż jestem studentem 3 roku na Uniwersytecie w Zielonej Górze i z przedmiotu Planowanie i kierowanie przedsięwzięciami mam do wykonania projekt małej elektrowni wodnej. Dlatego miał bym do Państwa ogromna prośbę prosząc o jakąś pomoc w formie jakiejś porady lub udostepnienia jakiś materiałów. Chciałbym się dowiedzieć co trzeba na poczętku zrobic by móc założyć swoją włąsną elektrownie? konkretnie jakie sa mi potrzebne dokumenty i papiery i jak długo je się realizuje? a mianowicei dostanie zgody na wytwarzanie energii i sprzedawanie jej elektroeni? jakie trzeba miec pozwolenia? na ile lat jest koncesja? co trzeba złożyć by ją dostać? pozwolenie na budowe, dokumenty na ekologiczną produkcje? Jaki termin musi upłynąć od planu do uruchomienia elektrowni? JAki mniej więcej trzeba miec kapitał by zbudować taką elektrownię i o jakie dotacje można się starać z UE? Dużo trochę tych pytań ale byłbym Ogromnie wdzięczny gdybym choc dostał odpowiedź na kilka z nich:)
Chodzi ogólnie o to od czego trzeba zaczac by darzyc do jej stworzenia czyli ile i jakie potrzeba wpierw spełnic warukni i jakie trzeba miec dokumenty.
Dziekuję za poświęcony czas na przeczytanie mego listu.
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 08:18 
zaawansowany elektrowniarz
zaawansowany elektrowniarz

Admin chyba bedziesz musiał załozyc nowy dział na stronie, bo ostatnio nic tylko sami studenci!

PostNapisane: piątek, 16 marca 2007, 09:31 
starszy elektrowniarz
starszy elektrowniarz

Szanowni studenci!

na tym forum jest już naprawdę bardzo dużo informacji i chyba można by już z wielu postów napisać - ułożyć książkę. Wcześniej już były podobne zapytania i padały odpowiedzi. Wysilcie się trochę, poszukajcie, nie tylko tu. Mam wrażenie, że chcecie mieć gotowce - projekt, magisterka. W necie jest juz prawie wszystko - opracowania lektur, gotowe wypracowania i na tym jechaliście w szkole średniej a teraz próbujecie na studiach w ten sam sposób.
Ach ta dzisiejsza młodzież.......

PostNapisane: sobota, 17 marca 2007, 21:46 
młody elektrowniarz
młody elektrowniarz

Ja mam lepszą radę niż Sasza: kupcie publikacje promowane na forum !

A serio, co to teraz za młodzież? Nic im się nie chce, nawet użyć opcji :Szukaj

Jak byłem na studiach (eeech piękne czasy) to dawaj kajet i ołówek i do biblioteki na cały dzień. Ale nauczyłem się szybko czytać :)

Kolego gweedo:
Mało kto chciałby opisywać swoją walkę o MEW-kę, długie to, czasami nudne, o pozwoleniach było tu nie raz, a o kapitale to ... pisał już taki jeden miał nick: Marks ( w domyśle im więcej masz kasy tym więcej możesz, krócej budujesz itd)

Pozdrawiam:
T.

Strefa czasowa: UTC + 1