Witam Kolegów ponownie, nie dałem rady wcześniej odpisać ale w między czasie złożyłem odwołania od decyzji a teraz czekam na odpowiedź (oby przychylna na moją prośbę), może urzędnicy dostrzegą że w tym hydrowęźle zrobiłem dużo- od zera odbudowałem prawe skrzydło jazu,wykonałem hydrobetonowe zastrzyki w kawerny pod częścią stałą,zabezpieczyłem a część wymieniłem konstrukcji stalowej i wiele innych czynności. Wszystkie te prace wykonałem za zgodą pisemną urzędów pomimo że WZMiUW do dziś nie odpowiedziało na moje pismo wraz z PT i kosztorysem całkowitej odbudowy - nie ustalił warunków i okresu szczególnego korzystania z wody. Kosztorys opiewał na kwotę 330tys na rok 2002 a ja wykonałem roty za 60tyś systemem gospodarczym. Prace wykonałem na sucho - ustawiając tymczasowe zastawki kozłowe.
Jak pisałem wodę z rzeki puściłem kanałem młyńskim wykonując przed tym remont fundamentów młyna (siłowni wodnej) od wody górnej i dolnej ponieważ kanał przechodził pod młynem. Wydałem na ten cel 20 tys zł (było co naprawiać) zresztą gdyby nie było to zrobione to parę lat w tym kilka podwyższonych stanów wody i pół młyna byłaby do rozbiorki.
Równolegle wystąpiłem do Urzędu Gminy z wnioskiem o wydanie warunków zabudowy wraz z PT i koncepcją budowy MEW i co , do dziś nie otrzymałem odpowiedzi pomimo mojej dodatkowej deklaracji na piśmie że opłłace tzw opracowanie planu zagospodarowania przestrzennego terenu.
Mijają następne 3 lata od posiadania pozwolenia wodnoprawnego i nic żadnych kwh na liczniku:) zdecydowałem się na podjęcie rozmów o wydzierżawienie siłowni wodnej w młynie. Właściciel młyna wydzierżawił mi siłownie wodną , co wcześniej było opcją niemożliwą ponieważ wiele osób podchodziło do tego tematu. Wyremontowałem turbinę firmy voit z 1936 roku. Po około roku puściłem wodę kanałem na turbinkę - zakręciła - wspaniały dzień zresztą chyba nie muszę mówić każdy wie o co chodzi

.
Wystąpiłem o zmianę warunków do koncernu energetycznego i z projektem zmian do Starostwa Powiatowego - otrzymałem zgodę i akceptację na realizację.
Co do pozwolenia urzędnik WZMiUW, autor operatu wyraził zgodę na uruchomienie jednocześnie zadeklarował uregulowanie prawne i złożenie w moim imieniu poprawek do operatu .
Poprzednie kontrole nie wnosiły zastrzeżeń i to mnie utwierdziło że wszystko zostało pozytywnie rozpatrzone ale człowiek może się mylić.
Dziękuje za posty i podpowiedzi to jest ważne że można liczyć na rady od kolegów po fachu.
Patrząc na ostatnie posty stwierdzam że macie Panowie dużo siły do pisania. Nie ważne kto co skończył i jakie skróty ma przed nazwiskiem tylko to co swoją wypowiedzią i sobą reprezentuje.
Poinformuje was o odpowiedziach Pozdrawiam