Małe Elektrownie Wodne - Forum społeczności

Małe Elektrownie Wodne w polsce, forum, serwis, automatyka, sterowanie, projekty, turbiny, turbina, kaplan, franciss, montaż, konsultacja, portal
Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Brak spadu
PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 16:54 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
prosze skomentować moduł turbiny firmy ABB...z palca sobie nie wyssałem...podam jeszcze raz: http://www.abb.pl/cawp/seitp202/90a77a3 ... c9526.aspx . Wygląda na to że ta firma zbudowała perypetum mobille...tak mam to rozumieć? Nie mam zamiaru przeczyć fizyce...opieram sie na gotowej konstrukcji właśnie tej firmy. Przeczytaj newsa nim coś napiszesz...zwłaszcza że nie jest to byle pierwsza lepsza garażówka... W Turynie takie coś działa...może mają inne prawa fizyki?

To jest proste, ciurek ma przekrój, tak na oko ze 3 mkw, woda płynie z prędkoscią no ... 2 m/s, a więc energia kinetyczna ciurka to 12 000 W. Sprawność no .. 60% i mamy 7,2 kW na wyjściu :)

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 17:19 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Serwer usunieto

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 17:21 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

szam1953 napisał(a):
mapek_sz napisał(a):
prosze skomentować moduł turbiny firmy ABB...z palca sobie nie wyssałem...podam jeszcze raz: http://www.abb.pl/cawp/seitp202/90a77a3 ... c9526.aspx . Wygląda na to że ta firma zbudowała perypetum mobille...tak mam to rozumieć? Nie mam zamiaru przeczyć fizyce...opieram sie na gotowej konstrukcji właśnie tej firmy. Przeczytaj newsa nim coś napiszesz...zwłaszcza że nie jest to byle pierwsza lepsza garażówka... W Turynie takie coś działa...może mają inne prawa fizyki?

To jest proste, ciurek ma przekrój, tak na oko ze 3 mkw, woda płynie z prędkoscią no ... 2 m/s, a więc energia kinetyczna ciurka to 12 000 W. Sprawność no .. 60% i mamy 7,2 kW na wyjściu :)

Pozdrawiam Szam

Ładnie to na filmiku wygląda, ten przekrój ciurka to pewnie nie wiecej jak 1,5 mkw, ale prędkośc wody większa, już przy 2,5 m/s mamy znowu ok. 12 000 W energii kinetycznej. Zauważ , że po krótkim okresie pracy turbinka podnosi się, to dlatego , że wywołuje spiętrzenie i woda przelewa sie nieproduktywnie poza koryto, a tak nabiera przyspieszenia i uruchamia się kolejna turbinka.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 17:39 
jestem tu nowy

wydaje mi sie że podnoszenie jest w celach pokazowych. Moim zdaniem trzeba to postawić na pływakach i dobrać głębokość zanurzenia łopatek. Oczywiście dno i brzegi trzeba sprofilować podobnie jak oni to robią. Pogmeraj na ich stronce, to są poglądowe rysunki techniczne. Co do opini że jest tam 3 mk przekroju to chyba pisze ktoś bez wyobraźni. łopatki są na oko około 30cm. Szerokie na 1 do 1,4m...prędkość wody faktycznie większa niż moja...ale to jest do zrobienia. Moc jednak nie zgadza sie z wyliczeniami. Tak jak pisałem wcześniej, inne siły działają, więc i wzory na moc muszą być inne. W typowych turbinach zasadniczą siłą jest ciśnienie wody. Tutaj o ciśnieniu mówić nie możemy ( a raczej o jego różnicy) . Temat dla mnie ciekawy i wydaje mi się ża warto poświcić troche mojego czasu, na to by takie czary uruchomić. Jak pisałem nie spodziewam sie nie wiadomo czego. Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 18:00 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
wydaje mi sie że podnoszenie jest w celach pokazowych. Moim zdaniem trzeba to postawić na pływakach i dobrać głębokość zanurzenia łopatek. Oczywiście dno i brzegi trzeba sprofilować podobnie jak oni to robią. Pogmeraj na ich stronce, to są poglądowe rysunki techniczne. Co do opini że jest tam 3 mk przekroju to chyba pisze ktoś bez wyobraźni. łopatki są na oko około 30cm. Szerokie na 1 do 1,4m...prędkość wody faktycznie większa niż moja...ale to jest do zrobienia. Moc jednak nie zgadza sie z wyliczeniami. Tak jak pisałem wcześniej, inne siły działają, więc i wzory na moc muszą być inne. W typowych turbinach zasadniczą siłą jest ciśnienie wody. Tutaj o ciśnieniu mówić nie możemy ( a raczej o jego różnicy) . Temat dla mnie ciekawy i wydaje mi się ża warto poświcić troche mojego czasu, na to by takie czary uruchomić. Jak pisałem nie spodziewam sie nie wiadomo czego. Pozdrawiam

Wszystko sie zgadza, szerokość ciurka min 2 - 2,5 m, porównaj z wys. człowieka obok, głębokoś niech będzie 0,3-0,4 m, predkość wody kilkakrotnie większa jak u ciebie, szacuję na 2,5 - 3 m/s, dalej daje to ok 10 000 W energii kinetycznej. To nie są czary, to fizyka. Jak postawisz na pływakach to zapomnij o sprawności 50 - 60 %. Licz wtedy na 10 %, i to w porywach.

Pozdrawiam Szam

P.s. Podnoszenie nie jest w celach pokazowych, dokładnie z tego powodu o którym pisałem. Dlaczego nie możemy mówić o cisnieniu, co wg. ciebie powoduje ruch obrotowy łopat wirnika ?

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 18:55 
jestem tu nowy

moc nominalna według producenta to 35 kW...obrót powoduje energia kinetyczna wody. Ciśnienie to energia potencjalna. Co do szerokości to faktycznie może mieć 2 m...ale łopatki nie będą większe (mowa o powierzchni czynnej), jak 30cm. Zwęże nieco mój ciurek i prędkość wzrośnie znacznie. Mam dno i brzegi wybetonowane, więc nie ma żadnego problemu. Na zasadzie proporcjonalności myśle że ten 1kW mam prawo uzyskać. Acha...zauważyłem że łopatki są znacznie węższe niż cała konstrukcja. Widać to jak jest podniesiona. Nie będą mieć 2 m. Jakby nie patrzył, ma sie to nijak do 30W. Ja rozumie że liczymy do stanu obecnego, ale mała modyfikacja ciurka wchodzi w gre, szczególnie że jest on już częściowo przygotowany.

W czym pływaki zaszkodzą? Dam je po obu stronach, co zmniejszy szerokość ciurka, a podniesie prędkość wody...powinno to raczej pomóc niż zaszkodzić.

Jest takie coś jak linijka ekranowa...przy założeniu że klient ma 180cm, to sama turbina ma wymiar minimalnie mniejszy od tego kolesia. Chyba nie interesuje nas wymiar obudowy...prawda?

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 19:39 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
moc nominalna według producenta to 35 kW...obrót powoduje energia kinetyczna wody. Ciśnienie to energia potencjalna. Co do szerokości to faktycznie może mieć 2 m...ale łopatki nie będą większe (mowa o powierzchni czynnej), jak 30cm. Zwęże nieco mój ciurek i prędkość wzrośnie znacznie. Mam dno i brzegi wybetonowane, więc nie ma żadnego problemu. Na zasadzie proporcjonalności myśle że ten 1kW mam prawo uzyskać. Acha...zauważyłem że łopatki są znacznie węższe niż cała konstrukcja. Widać to jak jest podniesiona. Nie będą mieć 2 m. Jakby nie patrzył, ma sie to nijak do 30W. Ja rozumie że liczymy do stanu obecnego, ale mała modyfikacja ciurka wchodzi w gre, szczególnie że jest on już częściowo przygotowany.

W czym pływaki zaszkodzą? Dam je po obu stronach, co zmniejszy szerokość ciurka, a podniesie prędkość wody...powinno to raczej pomóc niż zaszkodzić.

Jest takie coś jak linijka ekranowa...przy założeniu że klient ma 180cm, to sama turbina ma wymiar minimalnie mniejszy od tego kolesia. Chyba nie interesuje nas wymiar obudowy...prawda?

To jest stek bzdur. Bez piętrzenia jak miałeś 30 W tak bedziesz miał dalej. Ty aż tak nie rozumiesz, że nawet nie wiem co tobie najpierw wytłumaczyć.

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 21:52 
jestem tu nowy

co jest stekiem bzdur? To co zrobiła firma ABB? Dziwne...musisz być niezły skoro uważasz sie za lepszego od nich...ale to nie mój problem. Liczyłem na pomoc fachowców...ale sie przeliczyłem. Nie potrafisz swoich racji wyłożyć tylko brniesz w zaparte, pomimo oczywistych faktów. Trudno...dyskusja zrobiła sie jałowa...a już myślałem że coś gdzieś dotrze. Turbiny jakie podałem też nie spiętrzają wody...tzn nie w sposób inny niż ja to planuje...Każdy opór w wodzie spowoduje jej spiętrzenie...taka już jest natura wody. Z moich prób wynika że koło spiętrzy ją o jakieś 20-25 cm. Większego spiętrzenia będe unikała z powodów technicznych. Nie wiem czego tu nie rozumiesz...dzięki za dobre chęci...zawsze coś z nich wyniosę...i za poświęcony czas...a czas jest cenny. Trzymaj sie

PostNapisane: niedziela, 3 października 2010, 22:11 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
co jest stekiem bzdur? To co zrobiła firma ABB? Dziwne...musisz być niezły skoro uważasz sie za lepszego od nich...ale to nie mój problem. Liczyłem na pomoc fachowców...ale sie przeliczyłem. Nie potrafisz swoich racji wyłożyć tylko brniesz w zaparte, pomimo oczywistych faktów. Trudno...dyskusja zrobiła sie jałowa...a już myślałem że coś gdzieś dotrze. Turbiny jakie podałem też nie spiętrzają wody...tzn nie w sposób inny niż ja to planuje...Każdy opór w wodzie spowoduje jej spiętrzenie...taka już jest natura wody. Z moich prób wynika że koło spiętrzy ją o jakieś 20-25 cm. Większego spiętrzenia będe unikała z powodów technicznych. Nie wiem czego tu nie rozumiesz...dzięki za dobre chęci...zawsze coś z nich wyniosę...i za poświęcony czas...a czas jest cenny. Trzymaj sie

To jest zupełnie inna rozmowa, jezeli chcesz spiętrzyć wodę. Takie spietrzenie powinno dac tobie ok 0,5 kW mocy, Są gotowe rozwiazania na cos takiego, jak znajdę materiały przeslę tobie.

Pozdrawiam Szam

No i znalazłem, masz tutaj : http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D583
w oryginale sa szkice i zasda działania : http://www.oewatec.de/Grafik/Gutachten% ... .07.08.pdf

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 12:28 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
...Z moich prób wynika że koło spiętrzy ją o jakieś 20-25 cm. Większego spiętrzenia będe unikała z powodów technicznych. Nie wiem czego tu nie rozumiesz...dzięki za dobre chęci...zawsze coś z nich wyniosę...i za poświęcony czas...a czas jest cenny. Trzymaj sie

Tutaj masz postawy teoretyczne :
http://www.energy.soton.ac.uk/hydro/SDM_Bericht_v5.pdf

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 12:30 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Serwer usunieto

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 18:26 
jestem tu nowy

co to znaczy serwer usunięto? Dzięki...w końcu jakieś konstruktywne rozwiązanie. Serdeczne dzięki za linki. Ciekawe to koło. Nie wiesz czemu łopatki są ukośnie? Na mój ciężko kapujący umysł, spowoduje to straty...ale prawdopodobnie sie myle... Swoją drogą to dokładnie tak jak na tym rysunku sobie to wyobrażałem (tylko punkty podparcia na bokach, ale przemyśle i tą wersje). Będe studiował tą literature...może coś wymyśle. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 19:16 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
co to znaczy serwer usunięto? Dzięki...w końcu jakieś konstruktywne rozwiązanie. Serdeczne dzięki za linki. Ciekawe to koło. Nie wiesz czemu łopatki są ukośnie? Na mój ciężko kapujący umysł, spowoduje to straty...ale prawdopodobnie sie myle... Swoją drogą to dokładnie tak jak na tym rysunku sobie to wyobrażałem (tylko punkty podparcia na bokach, ale przemyśle i tą wersje). Będe studiował tą literature...może coś wymyśle. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

Serwer nie chciał wysłać wiadomości, powtórzyłem i pojawiły sie obie identyczne, 1 usunąłem. Łopaty ustawiono skośnie dla lepszego odprowdzenia wody, na 1 kole najlepiej ustawic je w kształcie litery V. To jest korzystne zjawisko, nie powoduje dodatkowych strat. Te będziesz miał, i to duże , jeżeli zrobisz to na pływakach, woda zamiast napierać na łopaty turbiny popłynie tam gdzie najmniejszy opór, tj. pod pływakami.
Im mniejsze szczeliny między łopatami a dnem i bocznymi krawędziami tym większa sprawność "ustrojstwa".

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 19:21 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

Serwer usunieto

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 21:36 
jestem tu nowy

rozumiem...zamysł jest taki, że ustrostwo będzie stać na bocznych pływakach zwężających koryto. W momencie gdy mi woda nadmiernie sie podniesie, to pływaki podniosą wszystko z dna. Woda pewnie w ilości paru litrów przecieknie między pływakami...ale nie ma wyjścia...potok jest kapryśny. Potrafi podnieść poziom na 3 m. To było by niezdrowe dla prądnicy jakby ją zalało. Moje opisy ciurka dotyczą sytuacji gdy wody jest najmniej...lato było dość suche (przynajmniej u mnie), więc poziomy były niskie, tak jak opisałem. Niemniej były dni gdy miał ciurek ponad 2 m...To motywuje głównie pomysł z pływakami. Jak sie rozleje, to ma koryto na 6m i głęboki na 3m...niszczy wszystko po drodze...drewniane mosty nie mają szans...tylko żelbeton wytrzymuje. Ciekawa sprawa z tymi łopatkami skośnymi. Faktycznie lepiej oddają wodę. Na dodatek mają wiekszą długość niż proste...czyli woda chyba bardziej na nie napiera...kwestia tylko odpowiedniej szczelności. Ta turbina z filmu faktycznie mocno chlapie...Pytanie tylko czy jestem w stanie podobne wykonać. Zastanowie sie nad tym. Dzięki jeszcze raz

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 22:19 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
rozumiem...

Pływaki to najgorsze z możliwych rozwiązań, możesz stracić nawet 70-80 % sprawności, jak coś wymyśle to napiszę. Kształt łopat skośnych , czy w literze V nie ma znaczenia dla ustalenia ciśnienia naporu, tu istotna jest powierzchnia rzutu łopat na pow. prostopadłą do siły naporu. Oczywiście należy je tak dobrać jak opisano to w podstawach teoretycznych. Aby je wykonać prawidłowo musisz przejść przyspieszony kurs geometrii wykreślnej, może znajdziesz jakiś prgram do tego, zastapi tobie kurs.
Oczekiwaną sprawność na poziomie 80 % uzyskasz tylko wtedy gdy szczeliny miedzy łopatami a dnem i bocznymi sciankami będą jak najmniejsze np. 1-3 mm. Wymaga to dużej staranności wykonania, tak koryta, jak i samej turbinki. Powodzenia, napisz czasami jak tobie idzie.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 22:26 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

P.s. Zrób zdjecia tego ciurka, żebym miał nad czym mysleć.

PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 08:20 
jestem tu nowy

może dziś zrobie zdjęcie...ale konstrukcja stała zostanie zmieciona po pierwszym większym deszczu...serwo podnoszące to na 3m w góre raczej technicznie będzie trudne do wykonania. Optymalnie było by dostać zgode na mały stopień wodny, ale to nie realne z przyczyn lokalnych (ludzie będą sie bać wylewów i sie nie zgodzą. Co do geometri to sobie poradze, problem jest z wykonaniem. Planowałem to zrobić z jakiegoś tworzywa sztucznego (nie koroduje), stosunkowo prosto sie formuje. Niestety na skośne łopatki już patentu nie mam. Jak już mowa o skosach, to są turbiny w kształcie ślimaka...widziałem wiele filmików z nimi...co o nich myslisz?

PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 13:31 
maniak elektrowniarz
maniak elektrowniarz

mapek_sz napisał(a):
może dziś zrobie zdjęcie...ale konstrukcja stała zostanie zmieciona po pierwszym większym deszczu...serwo podnoszące to na 3m w góre raczej technicznie będzie trudne do wykonania. Optymalnie było by dostać zgode na mały stopień wodny, ale to nie realne z przyczyn lokalnych (ludzie będą sie bać wylewów i sie nie zgodzą. Co do geometri to sobie poradze, problem jest z wykonaniem. Planowałem to zrobić z jakiegoś tworzywa sztucznego (nie koroduje), stosunkowo prosto sie formuje. Niestety na skośne łopatki już patentu nie mam. Jak już mowa o skosach, to są turbiny w kształcie ślimaka...widziałem wiele filmików z nimi...co o nich myslisz?

Jak na pływakach to zdaj sobie pytanie: po co woda ma poruszać łopaty twojej turbuny jezeli z mniejszym oporem połynie pod łopatani i wokół nich.

Pozdrawiam Szam

PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 14:20 
jestem tu nowy

nie bardzo rozumiesz jak chce zamontować pływaki. Będą one ściśle przylegać do dna i brzegów (na ile sie da oczywiście). Turbina będzie je do nich dociskać. Jedynie wtedy gdy zajdą warunki przekraczające norme, pływaki podniosą ustrojstwo ratując je przed zniszczeniem. To nie będzie pływać, a stać na dnie. Wypłynie tylko w warunkach ekstremalnych. Spiętrzenie około 25-35 cm uzyskuje wkładając przeszkodę na drodze wody, mniejszą od szerokości koryta o około 15-20cm z każdej strony, oraz około 5 cm powyżej dna. Dno jest betonowe i wystarczy je oczyścić z kamieni naniesionych i te 5cm można zmniejszyć do minimum bezpiecznego dla łopatek. Trzeba będzie ćoś przed tym wstawić by nie nanosiło nowych kamieni...może siatke, a może bloczek betonowy...jeszcze nie wiem. Turbina docelowo nie będzie miała takich luzów, więc i możliwe że poziom przed nią podniesie sie jeszcze o 15-20 cm. Trudno mi w tym momencie ocenić, bo nie jestem w stanie ustabilizować deski na tyle ciasno (woda zbyt mocno napiera, a do betonu nie ma jak zamocować). W każdym bądz razie jeśli chce zmniejszyć nieszczelności, to nie mam szans utrzymać przeszkody. Nacisk z wagi sprężynowej był ponad 80 kg, choć 20 ujmuje ze względu na możliwy błąd pomiaru (deska po prostu sie wyrywała)

Odnośnie tego że woda będzie omijała turbine: ciecz ma taką własność, że jej ciśnienie działa na wszystkie ścianki zbiornika jednakowo. Nie ma możliwości by w szczelinie miała inne ciśnienie niż na łopatkach turbiny. Możemy sobie tłumaczyć jak chcemy...ale ciśnienie właśnie tak działa. Trzeba pamiętać że stosunek ciśnienia do prędkości jest stały. Rośnie ciśnienie, spada prędkość i odwrotnie. Cały widz polega na tym żeby mieć do dyspozycji jak najwięcej ścianek, na jakie działa ciśnienie wody. Mysle że dobrze to rozumuje, bo wynika to bezpośrednio z praw fizyki. Nam tak na prawde chodzi nie o ciśnienie, a o jego różnice, więc szczelność na pewno ma znaczącą rolę

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1